Bivši radnici Boksita najavili mogućnost ponovnog zatvaranja u jamu

Dodajte komentar

Grupa od 28 bivših rudara nikšićkih Rudnika boksita, koji su prije godinu i po prodali radno mjesto i napustili preduzeće, najavili su da će se zatvoriti u jamu ukoliko im ne bude povezan radni staž da bi mogli regulisati penziju.

Predstavnik bivših radnika jamske eksploatacije, Radoman Batrićević, kazao je da će sačekati do 1. marta kada ističe rok za povezivanje radnog staža, shodno obećanju Vladinog predstavnika u Odboru direktora, Predraga Stamatovića.
„Nadali smo se da će obećano biti ispoštovano i sačekaćemo još do četvrtka, a u suprotnom preostaje nam samo jama, jer drugog rješenja očigledno nema“, kazao je Batrićević u ime okupljenih rudara ispred kapije upravne zgrade Boksita.

On tvrdi da podršku imaju i od 300 penzionisanih kolega kojima su penzije smanjene i po 50 EUR zbog nepovezanog staža.

Batrićević je precizirao da im staž nije povezan za tri godine, počev od 2009, iako im je, kako je kazao, bilo garantovano prilikom prekida radnog odnosa da će doprinosi odmah biti uplaćeni kako bi ostvarili pravo na penziju.

Bivši rudar Ratko Čvorović kazao je da više nemaju od čega da žive, jer su bez ikakvih primanja i precizirao da je još prije osam mjeseci trebalo da bude penzionisan.

Čvorović je podsjetio da su 30. decembra bili na sastanku kod Stamatovića kada im je, kako tvrdi, obećao da će doprinosi u Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) biti uplaćeni u periodu od 15. februara do 1. marta.

„Vjerovali smo i čekali, iako nemamo čak ni zdravstvenog osiguranja“, rekao je Čvorović.

Njegov kolega Nebojša Zindović istakao je i neriješeni problem isplate tri zaostale plate za jun, jul i avgust 2010. godine, jubilarnih nagrada, zimnice i regresa u vrijeme protesta rudara.

„Zbog neisplaćenih primanja pokrenut je i sudski spor, a na presudu se čekaju dvije godine, zbog čega sumnjamo da se postupak odugovlači“, rekao je Zindović.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *