Indijska „korekcija”

Dodajte komentar

Indija, koja važi za treću najveću ekonomiju u Aziji ima, od svih ekonomija u razvoju u tzv. BRIK regiji, najvišu stopu inflacije.

Sa svojih 7,4% ona je u decembru premašila inflaciju od 6,5% u Brazilu, 6,1% u Rusiji i inflaciju od 4,1% u Kini. Iako u pomenutoj regiji ima najvišu kamatnu stopu, u Indiji je ona i dalje najniža u poslednje dve godine.

U aprilu 2010. indijska kamatna stopa iznosila je skoro 11%, a zatim je Centralna banka Indije započela sa njenim postupnim povećavanjem, kojim je pokušala da zauzda porast cena. Do danas je tako čak 13 puta povećala kamatnu stopu i to za 375 bazičnih poena.

– Na taj način je postupila suprotno od Brazila, koji je prošle godine započeo neočekivano snižavanje kamatne stope, iako je u tom periodu još uvek postojala rastuća inflacija, izjavio je Damjan Mencej, direktor DZU Ilirika.

Indija trenutno još uvek ne prati Brazil. Zamenik guvernera Centralne  banke u Indiji g. Subir Gokam izjavio je da će monetarne vlasti početi sa snižavanjem kamatne stope tek pošto se uvere da je inflacija dostigla sam vrh, jer će tek posle toga početi sa popuštanjem u likvidnostni. Njihov cilj je visina inflacije koja će iznositi između 4 i 4,5% na srednji rok.

– Zbog ublažavanja negativnih uticaja evropske dužničke krize bilo bi dobro da Indija ipak smanji kamatnu stopu, onako kako su to već učinili Brazil, Rusija i Filipini. Dodatno bi bilo dobrodošlo i sniženje nacionalnog duga. On je krajem prošle godine iznosio 92,3% BDP, koji je nastao pre svega na osnovu preteranog državnog trošenja za »subvencije«, i to kao posledica najavljenih saveznih izbora. Ako vlada ne smanji ovaj dug, biće teško postići smanjenje kamatne stope, jer će i dalje postojati pritisak na inflaciju, dodao je Damjan Mencej.

S druge strane, upravo bi početak smanjenja zaduženosti doprineo detaljnijem planiranju i obimu kod snižavanja kamatnih stopa.

Centralna banka je u međuvremenu već pripremila neke mere kojima bi olakšala grč na području likvidnostni. Tako je, između ostalog, snizila obaveznu rezervu u likvidnosti, i to sa 6% na 5,5%, a istovremeno je nastavila sa kupovinom državnih obveznica, što je u ukupnom obimu od novembra dalje iznosilo čak 700 milijardi rupija. Indijska rupija je u ovom periodu porasla sa 53 na 49,5 rupija za dolar, što je doprinelo jačem rezultatu indijskih uzajamnih fondova u prethodnom mesecu. Porast rupije možemo da objasnimo kao korekciju koja je usledila prošlogodišnjem velikom padu u iznosu od 16%, po čemu je ona tokom prošle godine bila najslabija valuta u Aziji. Najnoviji porast indijske valute tako ne bi smeo da predstavlja preteranu brigu  za centralnu banku.

 izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *