U penziju sa 75 godina?!

Dodajte komentar

Stanovništvo Evrope naglo stari, a rastu i troškovi za zdravstvenu zaštitu i penziju, pa premijer  Švedske Frederik Rajnfelt predlaže podizanje starosne granice za odlazak u penziju čak do –  75 godina!

Svoju ideju on je iznio na samitu “Sjeverni forum budućnosti” u Štokholmu. Ideja je naišla na podršku premijera skandinavskih zemalja, zemalja Baltika i britanskog premijera. Švedski sindikati nazvali su Rajnfeltov prijedlog – nerealnim.

Prema zvaničnoj statistici,  u samoj Švedskoj i dalje radi 17 odsto građana koji su već prešli prag za odlazak u penziju. Uglavnom su to dobro plaćeni stručnjaci – kao što su pravnici, inženjeri, ljekari i državni činovnici.

Osim toga, fizička sposobnost rada u poznim godinama zavisi od toga gdje čovjek živi. Na švedskom sjeveru, na primjer, životni vijek je niži nego na jugu. U cjelini problem starenja radno sposobnog stavnovništva karakterističan je za Švedsku isto kao i za preostalu Evropu.

Prema kompleksnim istraživanjima provedenim u Njemačkoj, uvećanje prosječnog životnog vijeka Evropljana dozvoljava da se pomjeri penzioni prag do 72 godine, istakao je za “Glas Rusije” ekspert Evropskog instituta RAN Vladislav Belov.

U svakom slučaju, sve zemlje na račun uvećavanja starosne granice za odlazak u penziju pokušavaju da riješe problem opterećenja penzionih fondova. U krajnjoj liniji, kako smatra premijer Švedske Frederik Rejnfelt, uvećanje starosne granice daje bolje uslove za zapošljavanje lica koja se nalaze između 50 i 60 godina.

Ipak, Belov smatra da  premijer Švedske pretjeruje – 75 godina je vjerovatno previše ozbiljna starost i ona je označena radi same diskusije.

Starosna granica treba da garantuje građanima očuvanje posla u okviru postojećih zakona o radu. A, s druge strane, zakon treba da pruža određene povlastice ako građani smatraju da je nemoguće da nastave da rade i riješe da budu penzionisani prije dostizanja određene starosne granice – smatra ruski ekspert.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *