Švajcarska istražuje kartel banaka

Dodajte komentar

Švajcarska komisija za konkurenciju saopštila je danas da je pokrenula istragu o mogućem monopolskom ponašanju dvanaest banaka, uključujući dvije najveće švajcarske finansijske institucije UBS i “Kredi Svis”.

Banke se sumnjiče da su tajno dogovarale izmjenu ključnih kreditnih stopa i uslova trgovanja u okviru terminskih ugovora, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija AP.

“Nezvanični dogovori, pogotovo oni o terminskim ugovorima vjerovatno su uticali na kretanje LIBOR-a i TIBOR-a (referentnih kamatnih stopa po kojima banke međusobno pozajmljuju novac)”, navela je komisija.

LIBOR (Londonska međubankarska stopa) i TIBOR (Tokijska međubankarska stopa) utiču na kretanje kamatnih stopa brojnih komercijalnih banaka.

Komisija je saopštila da se banke takođe sumnjiče da su protivzakonito uticale na tržišne uslove prema kojima se sklapaju terminski ugovori zasnovani na datim kamatnim stopama.

Inostrane institucije koje su predmet istrage su “Benk of Tokio – Micubiši”, “Sitigrup”, “Dojče banka”, HSBC, “Morgan Čejs”, “Mizuho fajnenšl grup”, “Rabobank”, “Rojal benk of Skotland”, “Sosijete Ženeral” i “Sumitomo Micui”.

Vlasti zadužene za kontrolu konkurencije u SAD i Britaniji pokrenule su slične istrage.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *