Tužilaštvo New Yorka tereti tri banke za prevaru sa hipotekama

Dodajte komentar

Glavni tužilac NEw Yorka Eric Schneiderman optužio je tri najveće banke da su koristeći elektronske baze hipoteka namjeravale da izbjegnu neophodnost zvaničnog registrovanja transfera hipoteka te time učinile prevaru.

Iz Schneiderman-ove kancelarije je potvrđeno da su Bank of America, Wells Fargo and JPMorgan Chase tužene njujorškom državnom sudu u Brooklyn-u.

“Hipotekarna industrija je kreirala operativni sistem MERS koji omogućava finansijskim institucijama da zaobiđu okružne administrativne takse, da zaobiđu obavezno prijavljivanje hipotekarnih transfera, i da olakšaju brzu prodaju kao i sekjuritizaciju velikog broja hipoteka.” kazao je tužilac  Schneiderman.

Iz Schneidermanove kancelarije su saopštili su kreiranjem ovog bizarnog i kompleksnog sistema banke uštedjele 2 milijarde obaveznih zvaničnih tarifa.

Više od 70 milliona hipotekarnih kredita, uključujući i millione of subprime kredita, bili su registrovani u MERS sistemu (Mortgage Electronic Registration System), umjesto u lokalnim i okružnim kancelarijama shodno zakonu.

Portparol JPMorgana Patrick Linehan odbio je da komentariše tužbu.  Ancel Martinez iz Wells Fargo-a kaže da tek provjeravaju tužbu i daza sada nemaju komentar. Iz Bank of America-e su takoše odbili da komentarišu.

izvor: finance.yahoo.com, prevod: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *