Sony očekuje gubitak od 2,9 mlrd dolara

Dodajte komentar

Sony Corp., najveći japanski izvoznik elektroničkih proizvoda za široku potrošnju, je objavio da za cijelu godinu očekuje gubitak od 220 milijardi jena (2,9 milijardi dolara) u poređenju s 90 milijardi jena koje su najavili u novembru, u saopštenju, prenosi Bloomberg.

Analitičari u Bloombergovoj anketi su prognozirali gubitak od 147 milijardi jena. Gubitak za 12 mjeseci s krajem marta će biti četvrti u nizu, prvi puta da se tako nešto dogodilo otkako je kompanija izašla na berzu 1958.

Sony, koji je juče imenovao Kazua Hiraija za novog izvršnog direktora koji će od 1. aprila zamijeniti Howarda Stringera, je u trećem tromjesečju ostvario gubitak od 159 milijardi jena, u poređenju s 43 milijardi jena koje su očekivali analitičari. Iz kompanije su kao razloge naveli snažan jen prema euru, poplave u Tajlandu i gubitke od raskidanja ugovora o saradnji sa Samsungom.

“Sonyjevi poslovi i dalje idu nizbrdo”, rekao je Satoshi Yuzaki, glavni menadžer investicione firme Takagi Securities Co., prije objave rezultata. “Nije jasno kako će se Sony promijeniti s novim predsjednikom, s obzirom da se čitava elektronska industrija u Japanu bori s izazovom da ostvari rast.”

Iz kompanije su snizili očekivanja za prodaju kamera, ličnih kompjutera i PlayStation 3 konzola, i rekli da je odjeljenje za mobilne telefone ostvario lošije rezultate od očekivanih. Zadržali su očekivanja za prodaju 20 miliona televizora.

Cijena Sonyjevih dionica pala je 2,6 posto na berzi u Tokyju. U posljednjih 12 mjeseci, cijena dionice je pala 53 posto.

Kreditna agencija Moody's je u januaru snizila Sonyjev rejting, a Fitch u decemrbu, obje navodeći poteškoće s pokretanjem poslovanja s televizorima. Moody's je kompaniji dodijelio i negativni izgled, a snizio je i rejting konkurentskog Panasonica.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *