BiH: Osnovano Udruženje akcionara investicionih fondova

Dodajte komentar

Interes više od 460 hiljada akcionara fondova, prvi put od početka vaučerske privatizacije u Republici Srpskoj, zastupaće i braniti  Udruženje akcionara investicionih fondova Republike Srpske (UAIF RS) koje je ovih dana osnovano u Banjaluci.

Glavni ciljevi UAIF RS su zaštita akcionarskih prava više od 460.000 akcionara investicionih fondova u Republici Srpskoj, edukacija akcionara, uspostavljanje uprava u investicionim fondovima u skladu sa strukturom kapitala, reforma zakonske regulative i uvođenje korporativnog upravljanja u ovaj segment finansijskog sektora Republike Srpske.

UAIF RS poziva sve akcionare investicionih fondova da kontaktiraju Udruženje kako bi dobili informacije o radu i aktivnostima Udruženja, učlanjenju i mogućnostima zaštite kapitala akcionara investicionih fondova, te o načinima zastupanja u organima investicionih fondova.

„Udruživanje akcionara u investicionim fondovima je jedini način da se zaštiti njihov kapital. Proteklo je 12 godina od vaučerske privatizacije, u kojoj su građani Republike Srpske dali veliko povjerenje investicionim fondovima. Vrijeme je da se to povjerenje vrednuje na adekvatan način, obzirom da su građani RS većinski vlasnici investicionih fondova, a da nisu imali koristi od toga, naročito u zadnjih pet godina, jer nemaju nikakvog uticaja na upravljanje imovinom koja je vrijedna, uprkos znatnom padu, preko 360 miliona KM“, rekao je Siniša Božić, predsjednik Upravnog odbora UAIF RS.

U Republici Srpskoj djeluje 13 investicionih fondova koji su nastali ulaganjem vaučera u masovnoj privatizaciji. Od ukupnog broja, u investicione fondove su građani Republike Srpske uložili preko 57% emitovanih vaučera. Za proteklih 12 godina, od investicionih fondova je naplaćeno preko 85 miliona KM na ime provizije društava za upravljanje. Ukupan promet akcijama investicionih fondova iznosi oko 30% redovnog prometa Banjalučke berze.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *