Bloomberg: Hrvatska je treća najskuplja po cijeni osiguranja od bankrota

Dodajte komentar

Bloomberg Businessweek danas je, izvještavajući da su Hrvati izašli na birališta kako bi glasali o ulasku u EU, ponovio tekst objavljen prije dva dana u kojem piše kako Hrvatska, dva desetljeća nakon što se izborila za svoju nezavisnost u krvavom raspadu Jugoslavije, računa na ulazak u EU.

U tekstu se navodi kako se hrvatska Vlada nada da će time podstaknuti ulaganja i ekonomski rast, kao i da će “zacementirati” prekid sa komunističkom prošlošću. Podsjećaju i na izjavu Sanje Mađarević-Šujster, višeg ekonomiste Svjetske banke, koja je prije nekoliko dana izjavila kako bi izglasano “da” na referendumu bilo dobro za gotovo sve hrvatske izglede, dok bi “ne” značilo gubitak ogromne prilike za zemlju i ekonomiju. “Kreditni rejting bi bio istog trena ugrožen, a posljedice za finansije zemlje, njezin razvoj i ulaganja bile bi široke”, kazala je.

Bloomberg takođe podsjeća i kako će članstvo u najvećem svjetskom trgovinskom bloku Hrvatskoj donijeti milione evra za regionalni razvoj, kao i infrastukturne subvencije.

“Kompanije kao što su njemački Siemens AG i Deutche Telekom te švedski Ericsson AB, računaju na širenje na Balkanu dok rast u EU stagnira zbog dužničke krize”, piše Bloomberg.

U tekstu podsjećaju i kako je prije godinu dana agencija Standard & Poor’s snizila Hrvatskoj dugoročni kreditni rejting za inostrana izdanja obveznica s ‘BBB’ na ‘BBB-’, “korak do junka”, uz tvrdnju da je njezina fiskalna pozicija pogoršana a fleksibilnost za finansiranje na inostranim tržištima i dalje slaba.

Podsjeća se u tekstu i kako je agencija Fitch Ratings 5. decembra prošle godine poručila kako će revidirati svoju procjenu u prvom kvartalu 2012., do kada planira skupiti više informacija o Vladinim ciljevima i privrednom programu.

Podsjeća se i da je hrvatski petogodišnji ‘spread’ na CDS-ove (credit default swap), odnosno ocjena mogućnosti da neka država bankrotira, skočio sa 523 boda od 5. decembra (dan nakon izbora) na 530 bodova 20. januara ove godine.

“Hrvatski je dug treći najskuplji za osigurati od bankrota u istočnoj Evropi, nakon Mađarske i Ukrajine”, piše Bloomberg, dodajući kako se može usporediti s onim Italije (koja je na 469 baznih bodova).

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *