Monti želi fond od 1000 milijardi eura

Dodajte komentar

Italijanski premijer Mario Monti želi da se kapacitet fonda za finansijsku pomoć – Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), udvostruči na 1000 milijardi eura.

To je objavio u subotu njemački magazin Spiegel, ne navodeći izvore.
“Monti tvrdi da bi takva mjera stvorila povjerenje u eurozonu”, piše Der Spiegel, dodajući kako je italijanski premijer “obavjestio njemačku vladu o svojim željama”.

Spiegel navodi kako se Montijev sunarodnjak i predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi saglasio da je potrebno pojačati kreditnu sposobnost ESM-a iznad planiranih 500 miliona eura.

On vjeruje kako bi preostala sredstva iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), privremenog fonda sa 440 milijardi eura iz kojeg je kreditirana sanacija duga Irske i Portugala, trebalo staviti na raspolaganje ESM-u, povrh predviđenih 500 milijardi eura, piše Spiegel.

Nacrt ugovora o osnivanju ESM-a biće na dnevnom redu sastanka ministara finansija evrozone u ponedjeljak, a vjerovatno će ga odobriti lideri EU na samitu 30. januara, najavili su zvaničnici eurozone prošle nedjelje.

izvor: bankamagzine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *