U planu osnivanje evropske rejting agencije?

Dodajte komentar

Krugovi bliski njemačkoj vladi razmišljanju o mogućnosti osnivanja nezavisne evropske rejting agencije, koja bi konkurisala privatnim američkim agencijama, ali ta ideja još uvijek nije dobila oblik konkretnog plana, objavila je u utorak njemačka televizijska mreža ARD.

Prema navodima u informativnim emisijama ARD-a, u Evropi je poljuljano povjerenje u američke rejting agencije, koje dominiraju svjetskim finansijskim tržištima. Stoga se već neko vrijeme razmišlja o mogućnosti osnivanja odgovarajuće evropske agencije koja međutim, za razliku od američkih, ne bi bila u privatnim rukama.

Bonitetne agencije procjenjuju kreditnu sposobnost preduzeća i država i sigurnost vrijednosnih papira te upozoravaju tržište kapitala na moguće rizike.

ARD upozorava na direktni uticaj agencija na sudbinu dužnika. Preduzeće ili država čiji je rejting smanjen, suočeno je s većim troškovima kapitala a time i s izazovom novog zaduženja. To može dovesti do daljnjeg snižavanja rejtinga, a sudbina dužnika postaje time još gora jer mnogi ulagači prodaju takve vrijednosne papire čime ga dovode u izrazito nepovoljan položaj na tržištu.

Tri najuticajnije bonitetne agencije sve su američke i sve su u privatnim rukama. To su Standard & Poor's (S&P), Moody's Investor Service i Fitch Ratings. ARD upozorava da njih tri zajedno imaju udio na tržištu od 95 posto.

Njemački stručnjak za pitanje rejtinga Oliver Everling tvrdi da se “moć agencija za procjenu rejtinga znatno povećala u vrijeme krize”, a i same agencije priznaju da njihove procjene nisu uvijek dobre.

One su u vrijeme krize “temeljito su griješile u svojim pretpostavkama”, izjavio je u jesen 2010. direktor S&P-a Deven Sharma.

Osim toga, ARD upozorava da se te agencije nalaze u sukobu interesa, jer ih plaćaju dužnici čije proizvode procjenjuju.

Nijemci, prema informacijama ARD-a, razmišljaju o mogućnosti osnivanja nezavisne evropske agencije, ali su ta razmišljanja još uvijek daleko od ostvarenja.

Prema nekim idejama, uzor za takvu agenciju mogla bi biti njemačka fondacija za procjenu kvalitete robe (Stiftung Warentest).

Čelnik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi poručio je u utorak ulagačima i regulatorima da bi se u budućnosti trebali manje oslanjati na ocjene bonitetnih agencija.

U istupu pred jednim odborom u Evropskom parlamentu, Draghi je istaknuo da su tržišta najvećim dijelom očekivala najnovija sniženja kreditnih rejtinga i mirno su reagirala u ponedjeljak na odluku Standard & Poor'sa o snižavanju kreditnih rejtinga devet zemalja članica eurozone, objavljenu u petak.
Na to je slijedilo i snižavanje rejtinga Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čijoj je zemlji rejting snižen s trostrukog A na AA%2B, poručio je da sniženje rejtinga “ništa ne mijenja”.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *