Kako zadržati posao nakon pedesete?

Dodajte komentar

Prema istraživanju, oko 15 posto zaposlenih u kompanijama ima 55 godina, te su ti radnici stalno na oprezu. Takvih ljudi koji su dobili otkaz nakon 55 je 45 posto, a onih koji su se nakon otkaza ponovno zaposlili je deset posto.

Je li to protivzakonito? Nema ništa loše da se zaposli neko ko ima dobre vještine, ipak ima dosta razloga zašto poslodavci uistinu ne zapošljavaju starije osobe. Tako oni smatraju da se stariji zaposleni teže uklapaju, te su manje produktivni.

Tome idu u prilog i istraživanja koja govore da je najviša mentalna sposobnost, snaga i refleksi u kasnim dvadesetima i tridesetima, te nakon toga lagano počinje opadati.

Za starije radnike vlada mišljenje da nisu upoznati s novom tehnologijom, te se smatra da neće slati puno e-mailova i chatati sa svojim kolegama. Često se i događa da radnici nakon pedesete nemaju ni mogućnost napredovanja i povećanje plate kao mlađi kolege.

Zato je starijim radnicima najpametnije za zadržavanje poslova bilo da ostanu izvan šefove liste za otkaze, te da ruše mišljenje da su manje produktivni i neupoznati s tehnologijom.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *