Agrobanka pod prinudnom upravom NBS

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije uvela prinudnu upravu u Poljoprivrednoj Agrobanci a.d. Beograd, a za prinudne upravnike imenovani su Milorad Džambić i Julije Miladinović. Interesantno, na Beogradskoj berzi akcije Agrobanke bile su u fokusu trgovanja, prodato je čak 10.000 akcija po ceni od 3.405 dinara.

Prinudna uprava uvedena je iz razloga što je u postupku kontrole poslovanja Agrobanke utvrđeno da kapital kojim ona raspolaže ne odgovara nivou rizika koji je ta banka preuzela u dosadašnjem poslovanju, navedeno je u saopštenju Narodne banke.

Uvođenjem prinudne uprave prestala je funkcija dosadašnjih članova upravnog i izvršnog odbora banke.

NBS navodi da je istom kontrolom utvrđen je zadovoljavajući nivo likvidnosti banke koji je iznad propisanog minimalnog nivoa.

U prvih devet meseci tekuće godine Agrobanka je zabeležila ogroman gubitak od 2,3 milijarde dinara što je direktna posledica ogromnog minusa iskazanog na osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja koji je iznosio 4,6 milijardi dinara.

Na kraju septembra tekuće godine, aktiva Agrobanke, čiji je najveći akcionar država, iznosila je 78,6 milijardi dinara (777 miliona evra) čime je zauzimala 3,1 odsto domaćeg bankarskog tržišta.

Prinudna uprava predstavlja jednu od korektivnih mera koju Narodna banka Srbije preduzima kada utvrdi da su ispunjeni propisani uslovi i kada oceni da će se promenom načina upravljanja i rukovođenja bankom poboljšati njeno finansijsko stanje, odnosno zaštititi depoziti građana i privrede.

Agrobanka pod novim rukovodstvom nastavlja da redovno posluje i pruža usluge svojim klijentima, ističe se u saopštenju NBS.

izvor: kamatica.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *