Skupe pare sa kreditne kartice

Dodajte komentar

Naizgled najjednostavnije sredstvo, kreditne karitce su najskuplji način plaćanja. Savet bankara – što je novac lakše odobren, to ćete ga skuplje platiti.

U godini koja je na izmaku, omiljeno sredstvo za plaćanje bila je kreditna kartica, posebno u vreme novogodišnje groznice. Komfor koji kartica pruža i te kako košta – na nju se plaća najveća kamata i najteže se otplaćuje.

Zvuči savršeno kada možeš da platiš novcem koji nemaš i da kupljeno u decembru otplaćuješ narednih nekoliko meseci. Odloženo plaćanje je najinteresantnije pred novogodišnje praznike, kada su u opticaju milion kartica i osam miliona čekova.

Staro bankarsko pravilo, koje bankari, doduše, ne otkrivaju klijentima tako lako, glasi – što vam lakše odobre novac, to ćete ga skuplje platiti. U slučaju korišćenja kreditne kartice, kamatu na konfor plaćate od 20 do 26 odsto godišnje.

U poređenju sa ostalim kamatnim stopama, uvek će kamatne stope kod ovakvih usluga biti više.

– Veliki je rizik – mali stepen obezbeđenja, mogućnost korišćenja na nedozvoljene načine, to je za banku rizik, objašnjava generalni sekretar Udruženja banaka Srbija Veroljub Dugalić.

Stručnjaci građanima savetuju da kartice koriste obazrivo, što zbog visokih kamata, što zbog začaranog kruga u kome se otplata kartica najčešće pretvori u plaćanje rate za ratu, do rate.

Zakon nalaže da se plaća minimum pet odsto mesečno, a za najpraktičniju primenu predlaže se minimum 10 odsto.

Ma koliko čudno zvučalo, kartice više koriste muškarci nego žene od 30 do 50 godina, a u proseku su dužni 700 evra i sve više kasne sa otplatom, posebno kada prođe Nova godina.

izvor: rts.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *