Limitiranje plaćanja gotovinom Italiji će donijeti inflaciju?

Dodajte komentar

Iako je italijanski dug od 1,9 bilijuna eura veći od duga Grčke, Irske, Portugala i Španije zajedno, italijani su najmanje zaduženi potrošači i jedni od najvećih štediša u eurozoni, između ostalog zato što mnogi za plaćanje koriste isključivo gotovinu.

Praksa plaćanja gotovinom, čak i kada je riječ o iznosima od nekoliko hiljada eura, uskoro bi se mogla promijeniti. Naime, nova tehnokratska vlada Marija Montija gornju granicu za plaćanja gotovinom snizila je sa 2500 na 1000 eura kako bi smanjila poreznu evaziju.

U Italiji je posve uobičajeno da mali trgovci, stanodavci ili preduzetnici, poput električara i vodoinstalatera, klijentima koji plaćaju gotovinom i ne traže račune, daju popust, a onda ih ne prijave i tako izbjegnu plaćanje PDV-a od 21 posto, piše Bloomberg.

Protiv snižavanja granice za gotovinska plaćanja pobunili su se mnogi borci za prava potrošača, koji kao jedan od argumenta izvlače diskriminaciju starijih italijana od kojih mnogi nikad nisu koristili kartice.

Neki potrošači pak strahuju da će korištenje kartica dovesti do rasta cijena jer i sada mnogi trgovci podignu cijenu čim kupac zatraži račun.

izvor: business.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *