Hrvati u toku novembra iz banaka povukli 100 mil. €

Dodajte komentar

Tokom novembra iz banaka u Hrvatskoj povučeno je oko 715 miliona kuna (95,3 miliona evra) štednje.

Oko 320 miliona kuna (42,67 miliona evra) iz banaka su povukle kompanije, a skoro identičan iznos finansijske institucije i državne institucije. Iako “najnervozniji”, građani su iz banaka izvadili tek 70 miliona kuna (9,33 miliona evra) depozita.

Mada cifra od skoro stotinu miliona evra zvuči mnogo, bankari poručuju da je treba gledati kroz prizmu ukupne štednje koja je krajem oktobra iznosila 279,7 milijardi kuna (37,3 milijarde evra), od čega je skoro 215 milijardi kuna (28,67 miliona evra) bila oročena štednja, piše Poslovni dnevnik.

Dnevnik ističe da je iz dvije najveće banke Privredne i Zagrebačke, obje u vlasništvu italijanskih banaka, povučeno 40 odsto od ukupno povučenih sredstava, dok su na desetine miliona kuna teške zahtjeve za razročenjem morale izvršiti i ostale banke.

“Svaki put kad bi večernje vijesti završile pitanjem hoće li evro propasti, ujutro su nam na šalterima stajali ljudi sa zahtjevom za raskidanje ugovora o štednji. Kad bi vijesti bile pozitivne, štednja bi se većim dijelom vratila”, citira se izjava jednog bankara o novembarskiim događajima.

Kolebanje štednje nastalo je kao direktna posljedica nestabilnosti u Evropi i svakodnevne nervoze hoće li Njemačka i Francuska uspjeti da obezbijede budućnost evra. Uz evro, top pitanje bilo je da li italijanskim bankama prijeti opasnost zbog izloženosti državnim obveznicama Italije.
Kako se navodi, navalu na šaltere izazvala je i likvidacija Kredo banke, odnosno izjave iz Hrvatske narodne banke da su još četiri male banke pod lupom ove centralne finansijske ustanove.

izvor: seebiz.net

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *