Fed porazio bankarske divove – prihvatiće strože propise o kapitalu

Dodajte komentar

Očekuje se da će američka centralna banka prihvatiti novi globalni regulatorni okvir kojim se od velikih finansijskih institucija zahtijeva podizanje nivoa kvalitetnog kapitala, izvijestio je The Wall Street Journal.

Pozivajući se na neimenovane upućene izvore, dnevnik piše da bi Fed još prije Božića mogao prihvatiti propise koje je skicirao međunarodni bankovni regulator sa sjedištem u švajcarskom Baselu.

Najava predstavlja poraz za velike američke banke koje su tvrdile da smjernice ne moraju biti tako stroge, piše Wall Street Journal. Tvrdile su da bi zbog reforme bankovnih propisa mogle biti prisiljene smanjiti kreditiranje i tako naštetiti ekonomiji.

Interne procjene Baselskog odbora za superviziju banaka pokazale su da bi JPMorgan Chase & Co kao sistemski važna banka trebao držati dodatnih 2,5 posto kvalitetnog kapitala, povrh sedampostotne osnovice koja će biti obavezna za sve banke, navodi list.

Mnogi JP Morganovi američki konkurenti vjerovatno će trebati povećati nivo kvalitetnog kapitala za jedan do dva posto, prenosi dnevnik.

Istovremeno napominje da te brojke nisu konačne kao i da će novi propisi u potpunosti stupiti na snagu tek 2016.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *