Mostarski Aluminij ulaže šest miliona eura u modernizaciju pogona

Dodajte komentar

Dok mi planiramo gašenje KAP-a:

Mostarski Aluminij sklopio je s austrijskom firmom Hertwich Engineering šest miliona eura vrijedan ugovor za osavremenjavanje pogona fabrike livnice, izvijestili su u srijedu iz Aluminija koji je u taj projekt ušao sa svojim dugogodišnjim partnerom, švajcarskim Glencoreom.

Ugovor s Hertwich Engineering, vodećim svjetskim proizvođačem livničkih peći i linija za livljenje, sklopljen je u Zagrebu, navodi se u saopštenju.

Riječ je o najsavremenijoj opremi na tržištu čija ugradnja započinje odmah, a projekt će biti dovršen do decembra sljedeće godine. Do tada će se u Aluminiju, koji je u 12-postotnom vlasništvu TLM-a iz Šibenika, ugraditi nova livnička peć kapaciteta 50 tona te nova linija za izlivanje malih aluminijskih profila, težine šest do osam kilograma, za kojim postoji izrazita potreba na tržištu metala.

“Uzdrman recesijom, Aluminij sada nije u mogućnosti samostalno iznijeti ovaj projekt te je potpisao i ugovor s dugogodišnjim partnerom, švajcarskim Glencoreom, koji vidi izrazit vlastiti interes u ovom projektu, o njihovu kreditiranju ovoga ulaganja prema povoljnijim kamatama od onih koje bismo dobili kod komercijalnih banaka”, rekao je generalni direktor Aluminija Ivo Bradvica.

Dodao je da će ugradnja nove peći otvoriti mogućnost i za proizvodnju dodatnih 30 hiljada primarnog aluminijuma za kojim je puno veća potražnja od njihove godišnje proizvodnje koja iznosi nešto manje od 130 hiljada tona.

Projekt će omogućiti i da Aluminij već u januaru 2013. krene s komercijalnom proizvodnjom ingota evropskog standarda, ističu iz mostarske kompanije.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *