Agencije za procjenu – najmoćnija sila

Dodajte komentar

Postoje još samo dvije svjetske velesile – Sjedinjene Američke Države i agencije za procjenu vrijednosti.

I, vjerujte, još nije jasno ko ima veću moć.

Dilema kolumniste jednog od vodećih američkih dnevnika, “Njujork tajmsa”, iz sredine devedesetih, razriješena je petnaestak godina kasnije, kada je “Standard & Poor’s” snizio procjenu kreditne sposobnosti SAD, prvi put od 1917. godine, od kada radi kreditno rangiranje. Prošlonedjeljna prijetnja agencije sniženjem kreditnog rejtinga cijele zone evra, uključujući i njene ekonomski najmoćnije članice, Francusku i Njemačku, otklonila je i preostalu sumnju o moći koju uživa.

Ocjene desetak najvećih međunarodnih agencija za procjenu kreditne sposobnosti, među kojima su najistaknutije “Standard & Poor’s”, “Moody’s” i “Fitsch”, mogu da znače bankrot, ili profit, za korporacije, banke i države. Ocjene izražene slovima, od najbolje, trostrukog A, do C i D koje znače bankrot, za velike svjetske sisteme presuda su, jednostavno rečeno, života i smrti.

Snižavanje najvišeg kreditnog rejtinga SAD za samo jedan stepen, na AA plus, zbog vladinog budžetskog deficita i rastućeg duga, značilo je povećanje troškova pozajmica, a zbog pozicije SAD i statusa dolara, na udaru se, posredno, našao čitav svijet. Za krizom teže pogođene ekonomije, kakva je Grčka, survavanje kreditnog rejtinga značilo je ne samo produbljivanje ponora, već i muke za ostatak evrozone, a posredno, i ostatka svijeta.

Rođene krajem 19. i početkom 20. vijeka u Americi, iz zapisa finansijskih istorijata puteva i željeznica, ove agencije ocjenama spremnosti država da otplate dug u cjelini i na vrijeme, utiču na položaj zemalja na međunarodnom tržištu kapitala, na kretanje kamatnih stopa, kao i na priliv stranih investicija.

Ove agencije su toliko ojačale, istovremeno “proizvodeći” sumnje zbog propusta u lošim procjenama, kao i zbog sukoba interesa u pojedinim slučajevima, da su američki Kongres i kasnije Evropska komisija tražili njihovo “zauzdavanje”. Zahtjevane su transparentnije procjene, kao i da plaćaju za greške. Metodi agencija dovedeni su, međutim, ozbiljno u pitanje izbijanjem ekonomske krize prije četiri godine.

– Investicije sa garancijama u hipotekama koje nikad neće biti otplaćene, ili su čak bile lažne, dobijale su u agencijama visoke ocjene, dajući iluzorne procjene da će biti otplaćene – podsjeća Bi-Bi-Si.

Opravdanja

Razlozi za podešavanja rejtinga variraju i mogu biti povezani sa širim preokretima u ekonomiji i poslovnom okruženju, ili usko usredsređena na okolnosti koje utiču na određenu industriju, entitet ili individualni dug – odgovor je “Standard & Poor’sa” na kritike zbog naglih promjena u kreditnom rangiranju.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *