Švajcarske banke vjerovatno će se nagoditi sa SAD-om

Dodajte komentar

Švajcarske banke platiće milijarde dolara i predati imena brojnih Amerikanaca s tajnim računima kako bi obustavile američku istragu o offshore utaji poreza.

Američki i švajcarski službenici zaključuju pregovore o civilnoj nagodbi koja bi trebala okončati američku kriminalnu istragu 11 finansijskih institucija, uključujući i Credit Suisse Group, koje su osumnjičene da su pomagale američkim klijentima u utaji poreza, piše Bloomberg pozivajući se na anonimne izvore.

SAD od švajcarskih banaka traži podatke o Amerikancima koji su izbjegli plaćanje poreza i obećanje da će prestati pomagati takvim klijentima. S druge strane banke bi što prije željele okončati američku istragu i izbjeći sudsko gonjenje.

“Švajcarska bi se htjela izvući plaćajući novcem, kao što im je uspjelo s nekim drugim zemljama, ali za SAD to nije primarno pitanje novca. To je pitanje osiguravanja pravedne primjene zakona za sve porezne obveznike,” izjavio je porezni tužitelj  H. David Rosenbloom.

UBS je 2009. izbjegao sud plativši 780 miliona dolara i priznavši kako je sudjelovao u poreznoj utaji. Pritom je američkim vlastima predao i detaljan o 250 tajnih računa svojih klijenata, a naknadno i podatke o još 4.450 tajnih računa.

Vrlo je vjerovatno da će se i ostale institucije povesti za UBS-ovim primjerom te plaćanjem kazni i otkrivanjem detalja o tajnim računima izbjeći suđenje.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *