Do “Evrope sad 2” teško bez povećanja poreza i zaduženja

Ukoliko bi se najavljeni program “Evropa sad 2” realizovao, doveo bi do novog zaduženja kao i još veće inflacije, smatra ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Ističe da će se taj program teško realizovati bez povećanja poreza i zaduženja, što bi dovelo i do rasta javnog duga.

Kaže da izvještaj MMF-a s jedne strane pokazuje dobru posvećenost Crne Gore evropskim integracijama, pokazuje da postoji određena fiskalna stabilnost u prethodnom periodu, ali takođe upozorava na određene stvari koje mogu da budu problematične u narednom periodu.

“Što se tiče samog javnog duga, ukoliko bi se implementiralo ono što je i juče premijer najavio, činjenica je da sa ovakvim stanjem u ekonomiji bismo morali dodatno da se zadužujemo da bismo finansirali sve te obaveze pa samim tim bi i javni dug Crne Gore rastao. Što se tiče samog programa, prvo treba naglasiti da mi i dalje nemamo informacije o tome da li i na koji način se može implementirati i čini mi se da je to najveći problem upravo kako za nas koji poslujemo na teritoriji Crne Gore, tako i za međunarodne institucije koje trebaju da daju određene projekcije. Ni u jednom zvaničnom dokumentu u Crnoj Gori ne možete da nađete na koji način će se to uraditi iako je najavljeno da će to biti realizovano do kraja godine”, kazao je Mulešković u Jutarnjem programu TVCG.

On ističe i da mi još uvijek ne znamo zvanično i tačno šta će biti urađeno da bi došlo do povećanja zarada.

“Svi imamo problem nedostatka informacija, svi imamo problem te netransparentnosti u donošenju odluka, jer činjenica je da je ovo nešto što targetira sve građane Crne Gore, što targetira privredu. Šest mjeseci pred samu implementaciju mi bismo morali da znamo sve na koji način će se implementirati, jer ovakve reforme jesu najveće od obnove nezavisnosti 2006. godine i ovakve reforme jesu mnogo teže, finansijski teže u odnosu na prvu poresku reformu koja se desila 2022.”, ističe Mulešković.

Ono što i MMF navodi, a Mulešković ističe, jeste da će takve poreske reforme ukoliko ne prati dodatna ekonomska vrijednost izazvati dodatnu inflaciju.

“Svi smo svjesni kakva je situacija sa cijenama u Crnoj Gori. Ne bi trebalo da ulazimo u taj proces, ako ćemo kao i sa prvom poreskom reformom da imamo veliku inflaciju koja će u jednom trenutku potpuno da pojede tako povećanje zarada”, naveo je Mulešković.

Podijeli ovaj članak