Rijetka neprijateljska ponuda za preuzimanje u evropskom bankarskom sektoru šokirala tržišta

Španska banka BBVA iznenadila je tržišta u četvrtak nakon što je objavila rijetku neprijateljsku ponudu za preuzimanje domaćeg rivala Banco Sabadell, a jedna investicijska firma je situaciju opisala kao “vrlo neobičnu”.

Taj potez uslijedio je ubrzo nakon što je ranije ove sedmice odbijena posebna ponuda za preuzimanje od 12 milijardi eura (12,87 milijardi dolara) koju je BBVA uputio Sabadellovom odboru.

Odbor je u ponedjeljak rekao da početna ponuda BBVA “značajno potcjenjuje” izglede za rast banke, dodajući da će njena samostalna strategija stvoriti superiornu vrijednost. Ponovila je ovaj stav u četvrtak kada je BBVA svoju ponudu za sve dionice preuzela direktno dioničarima banke.

BBVA je saopštila da njena ponuda za preuzimanje ima iste finansijske uslove kao i spajanje koje je ponuđeno Sabadellovom odboru. Okarakterisao je predlog — kojim bi se, ako bude uspješan, stvorila druga najveća finansijska institucija u Španiji — kao „izuzetno privlačan“.

“Predstavljamo dioničarima Banco Sabadell izuzetno atraktivnu ponudu za stvaranje banke većeg obima na jednom od naših najvažnijih tržišta”, rekao je predsjednik BBVA Carlos Torres Vila u izjavi.

„Zajedno ćemo imati veći pozitivan uticaj u geografskim područjima u kojima poslujemo, sa dodatnih 5 milijardi eura kreditnog kapaciteta godišnje u Španiji.

Dionice BBVA pale su u četvrtak oko podneva u Londonu za 6%, dok je cijena dionica Sabadella porasla za više od 3%.

Neprijateljske ponude za preuzimanje nisu uobičajene u evropskom bankarskom sektoru i odluka BBVA da nastavi na ovaj način mnoge je iznenadila.

Carlo Messina, izvršni direktor najveće italijanske banke Intesa Sanpaolo, rekao je u srijedu za CNBC da postoje značajni izazovi za domaću konsolidaciju unutar bankarskog sektora u regionu.

On je rekao da je bilo teško završiti “prijateljsku transakciju” u trenutnom tržišnom okruženju, dok nastaviti sa neprijateljskom ponudom za preuzimanje takođe “nije tako lako učiniti”.

David Benamou, glavni investicioni direktor u Axiomu, rekao je da ponuda BBVA za Sabadell odražava “zaista vrlo čudnu situaciju”.

Govoreći za CNBC-jev “Squawk Box Europe” u četvrtak, Benamou je rekao da predložena ponuda “ima smisla” sa stanovišta dioničara Sabadella i, po njegovom mišljenju, vjerovatno će proći. On je naveo činjenicu da ponuda BBVA predstavlja premiju od 30% u odnosu na zaključnu cijenu obje banke od 29. aprila.

“To odjekuje nedavnim razgovorima u Švajcarskoj o konsolidaciji Credit Suisse od strane UBS-a i svim brigama oko finansijske stabilnosti”, dodao je.

“Mislim da bi izvršenje transakcije moglo biti prilično teško, iako možete tvrditi da je to ista geografska lokacija, kultura je teoretski vrlo bliska za razliku od prekograničnog spajanja.”

Benamou je rekao da je rastući trend konsolidacije među evropskim bankama logičan, posebno zato što su mnogi regionalni zajmodavci “vrlo mali” u poređenju sa kompanijama iz SAD.

Špansko ministarstvo ekonomije je u saopštenju navelo da vlada odbacuje neprijateljsku ponudu BBVA za preuzimanje Sabadella i upozorilo da predloženi sporazum “uvodi potencijalne štetne efekte po španski finansijski sistem”.

Izvor: CNBC

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak