Ovo su sportisti sa najvećom zaradom

Dodajte komentar

Koliko novca zarađuju najveći svjetski sportisti? I kako se oni porede u različitim sportovima?

Visual Capitalist je napravio infografiku koja pokazuje zaradu u raznim profesionalnim sportovima, prema izračunima Forbesa. Zarada koja se ovdje prikazuje pokriva period od maja 2022. do maja 2023. Zarada uključuje zaradu na terenu (plata, bonusi, novčana nagrada) i van terena (preporuke, licenciranje, itd.).

Forbesovo istraživanje uključivalo je razgovore sa insajderima iz industrije, praćenje vijesti i analiziranje baza podataka o platama.

Ko je najplaćeniji sportista na svijetu?

Cristiano Ronaldo je bio najplaćeniji sportista na svijetu, sa procjenom od 136 miliona dolara između maja 2022. i maja 2023. Njegov prelazak u klub iz Saudijske Arabije Al Nassr postavio je rekord za najveći ugovor u sportu u to vrijeme.

Superzvijezda Los Angeles Lakersa LeBron James zaradio je najviše novca u košarci (nešto manje od 120 miliona dolara), što je skoro dvostruko više od najboljeg sportiste sa liste a koji dolazi iz Formule 1, Lewisa Hamiltona , koji je kući odnio oko 65 miliona dolara u sezoni 2022-23.

Još nešto što treba napomenuti je kako zarada van terena može značajno doprinijeti ukupnom prihodu za neke sportiste.

Ovo je najočiglednije kod Rodžera Federera, koji se povukao 2022. godine, nakon što je odigrao svoj posljednji Laver Cup. Međutim, njegovi ogromni poslovi sa Uniqlom, Rolexom i Mercedesom, kao i njegov udio u kompaniji On.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *