Rudarenje više nije in, sad je u modi: Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu

Dodajte komentar

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na “devize, devize”, a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta.

O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih – o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača.

Obije verzije su tačne. Pa, u kojoj fazi je sad berza kriptovaluta portal Dnevnik je pitao Igora Mirkovića iz kompanije ECD.rs, mjenjačnice kriptovaluta, koja se bavi kriptovalutnom berzom.

“Tržište kriptovaluta pokazuje znake cjenovnog oporavka, što investitorima signalizira potencijal za nastavak rasta. Ova industrija, kao globalna, decentralizovana i otvorena, ima slične trendove u Srbiji kao i u svijetu. Trudimo se da najpopularnije kriptovalute budu dostupne svakome ko poželi da ih kupi ili proda. Ulaganje u njih je postalo popularno u Srbiji zbog niskog praga ulaganja i praktičnosti u odnosu na tradicionalne investicione opcije, poput zlata ili nekretnina, a pored toga, nude i sigurnost u periodu ekonomske neizvjesnosti, što malo koja investiciona imovina trenutno može da tvrdi “, kaže Mirković.

Koje su prednosti ulaganja u kriptovalute i može li na berzu da izađe prosječan čovjek sa, recimo 100 eura – je ono
što najviše muči ljude koji žele da uđu u svijet kriptovaluta, ali nemaju dovoljno znanja da to i ostvare samostalno.

Da li je prošlo vrijeme velikih zarada i rudarenja?

Rudarenje etereuma više nije aktuelno i traži se alternativa gdje bi se uposlile brojne grafičke kartice. Tržište nastavlja da istražuje alternative za neiskorišćene rudarske resurse, prilagođavajući se promjenama u ekosistemu kriptovaluta, kaže Igor Mirković:

– Ipak, rudarenje bitkoina i dalje ostaje aktivno i profitabilno. Nagrade za izrudarene blokove bitkoina predstavljaju značajan izvor prihoda za rudare. Rudari koji uspiju da izrudare blok bitkoina mogu da očekuju nagradu u vrijednosti od oko 220.000 dolara po bloku, uz napomenu da se cijena bitkoina stalno mijenja i da ova brojka može da varira.

“Ulaganje u kriptovalute svakome pruža priliku da oproba u ulozi investitora, a povremeno se dešava i da se uloženi iznosi višestruko povećaju u relativno kratkom vremenskom periodu. Ovo čini kriptovalute privlačnim. Skretanje pažnje na moguće rizike je neophodno, ali ne možemo da ignorišemo i rast cijena koji umije da ode stostruko. Na investiciju od 100 eura to bi bilo 10.000 eura. Rijetko koji biznis ili investicija može to”,  kaže Mirković, dodajući da je problem u domaćem strahu od berzanskog poslovanje u tome što je berza mnogo nedostupnija od kriptovaluta.

-“Naši klijenti su ekonomski obrazovani pojedinci koji vrednuju svoj trud i žele da zaštite svoju zaradu od inflacije. Žele da raspolažu svojim novcem kad god, gdje god, po velikoj brzini i po niskim troškovima. Ulaganje u kriptovalute zahtijeva osnovno razumijevanje tehnologije, ali je pristup relativno jednostavan. Korisnici kriptovaluta mogu biti i pravna lica, koja ne samo da investiraju u kriptovalute, nego ih koriste za plaćanja”, kaže Mirković, dodajući da neki ljudi primaju kompenzaciju u kriptovalutama, rudari, ali najčešće su to investitori sa vizijom da iskoriste potencijal ove rastuće industrije.

S vremena na vrijeme u medijima osvanu napisi o tome da je pao još jedan “kripto-prevarant”, što podgreva priče o Ponzi šemi kad je u pitanju trgovanje kriptovalutama.

“Skeptičnost prema novim prilikama je prirodna i zdrava, ali kriptovalute su se već etablirale kao ozbiljna i provjerena opcija za investiranje – ističe Mirković” – Mediji su naučili da razlikuju prave informacije od dezinformacija i prevara. Napori u edukaciji korisnika o bezbjednosnim mjerama su ključni jer pridržavanje osnovnih sigurnosnih praksi čini kriptovalute jednom od najsigurnijih imovina. Često održavamo edukacije na ovu temu i pišemo blogove koji za cilj imaju da pomognu svima da se zaštite. Krajem prošle godine učestvovali smo i u Međunarodnoj nedjelji posvećenoj prevenciji prevara, poručuje na kraju.

Izvor: Dnevnik.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *