Vlada objavila nacrt Strategije za borbu protiv korupcije: Novac se najlakše pere kroz kupovinu nekretnina

Dodajte komentar

Osim tržišta nekretnina, kao posebno ranjivi sektori kada je u pitanju pranje novca prepoznati su bankarski sektor, sektor igara na sreću i sektor tržišta kapitala, navedeno je u Nacrtu strategije za borbu protiv korupcije do 2028. godine.
Pranje novca putem građevinskih djelatnosti i poslova sa nekretninama i dalje je visokorizična oblast, jer i dalje relativno lako može apsorbovati velike količine kapitala. Kada je riječ o pranju novca u Crnoj Gori, kao sektori koji su posebno ranjivi, prepoznati su: bankarski sektor, sektor tržišta nekretnina, sektor igara na sreću i sektor tržišta kapitala, navedeno je u Nacrtu strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028.

– Korupcija i pranje novca su isprepleteni. Ovo važi i za korupciju velikih razmjera, koja uključuje prakse kao što su velika plaćanja bankovnim računima i ofšor kompanijama u različitim jurisdikcijama, kao i korišćenje složenih korporativnih šema za skrivanje stvarnih vlasnika. Korupcija uključuje milione eura nezakonitih sredstava, a korumpirani subjekti koriste profesionalne kriminalne mreže kako bi im pomogli u pranju mita koji primaju navedeno je u Nacrtu strategije koja je objavljena na sajtu Vlade.

U nacrtu je navedena i sve više izražena problematika krijumčarenja i nedozvoljene trgovine akciznim robama, prije svega cigaretama.

Kao ciljevi koje treba dostići u svrhu smanjenja korupcije i rizika od korupcije u sistemu igara na sreću su, kako unapređenje zakonodavnog okvira, tako i jačanje nadzora i kontrole priređivača.

Kako je istaknuto, u cilju efikasne primjene izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, koje su stupile na snagu u decembru 2023. godine, potrebno je donošenje podzakonskih akata koje bi rezultirali efikasnijom naplatom i borbom protiv korupcije i zloupotreba.

Izvor: Dan


Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *