Stanovnici ostrva koje je postalo sinonim za dobar provod žive u automobilima

Dodajte komentar

Zbog porasta stanarina stanovnici ostrva Ibica biraju da žive u sopstvenim automobilima. Jedan od njih je i César Nebrera koji u svojoj zelenoj Kiji stanuje posljednje tri godine. Na taj se potez odlučio jer sa platom kuvara ne može priuštiti stan.

“Na Ibici je smještaj jako skup, sve skuplji. Trošak najma u potpunoj je suprotnosti s onim što zaradite”, istakao je Nebrera.

Prošle je godine predstavničko tijelo policijskih snaga civilne garde izjavilo da “tri ili četiri” službenika žive u vozilima, dok neki žive i u šatorima ili zajedničkom smještaju.

Zašto stanovnici ostrva žive ovako?

Visoke kamatne stope i inflatorni pritisci mnoge su Špance odvratili od kupovine nekretnina, stvarajući povećanu potražnju za najmom, što je povećalo i te troškove. Cijene najma na Balearskim ostrvima, kojima pripada i Ibica, porasle su u proseku za 18 odsto samo prošle godine, u poređenju sa prosečnim povećanjem od 12 odsto u cjieloj zemlji, piše BBC.

Isabel María Pérez koja radi kao kasirka na ostrvu rekla je da jednokrevetna soba košta između 700 i 1.000 eura mesečno, dok skromniji stan može stajati oko 1.500 eura.

“Problem u drugim dijelovima Španije je taj što nema mnogo posla. Ovde ima svega, ali nemate gdje da živite”, izjavila je.

Dok hoteli, restorani i klubovi na ostrvu nude radna mjesta, stanovi se iznajmljuju kratkoročno po turističkim cijenama.

O Ibici

Bijelo ostrvo, kako često nazivaju Ibicu zbog njene tipične arhitekture, postalo je veoma popularno još početkom šezdesetih godina. U to vrijeme Ibica je bila poznata po „hipi kulturi“ i nudističkim plažama, a danas ima veoma široku ponudu, kako za porodice i starije posjetioce, tako i za mlade, koji dolaze na ostrvo privučeni njegovim ludim noćnim životom.

Noćni život počinje već u poslepodnevnim časovima, na plažama i u centru grada, a nastavlja se sve do zore u brojnim diskotekama.

Ako izuzmemo plaže i pogledamo samu unutrašnjost ostrva upoznaćemo se sa istinskom mediteranskom kulturom. Tu se mogu pronaći brojni ostaci prastanovnika ostrva, stari više hiljada godina, kao što su na primjer zidni crteži u mjestu Ses Fontaneles, prenosi BIZLife.

Površina ostrva iznosi 541 kvadratni kilometar, a do njega se može stići avionom ili brodom. Redovne vazdušne linije povezuju ostrvo sa Barselonom, Valensijom, Alicanteom i Majorkom. Od aerodroma pa do bilo kojeg mesta na ostrvu, može se stići javnim prevozom ili iznajmljenim automobilom. Putovanje brodom je duže, ali mnogo romantičnije. Brodovi za Ibicu polaze skoro svake večeri iz španske luke.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *