Predstavljena kampanja “Poštuj zakon. Prijavi goste. Registruj smještaj u par koraka!”

Dodajte komentar

U Press sali Skupštine Glavnog grada danas je održana press konferencija povodom početka kampanje “Poštuj zakon. Prijavi goste. Registruj smještaj u par koraka!” koju realizuju Sekretarijat za preduzetništvo i investicije i Turistička organizacija Glavnog grada Podgorice. Najavljeno je da će kampanja trajati mjesec dana, a njen cilj je da informiše izdavaoce smještaja o značaju registracije djelatnosti i prijave boravka gostiju.

Direktor Turističke organizacije Podgorice, Dragan Grnović je ovom prilikom istakao da je 2023. godina bila najuspješnija u poslovanju TO sa najvećim brojem dolazaka i noćenja turista, a da je za prva dva mjeseca 2024. zabilježen rast od četiri odsto. Uprkos ovako dobrim rezultatima izazovi ostaju u segmentu izdavanja privatnog smještaja.

“Nakon sveobuhvatne analize koja je obuhvatila pregled društvenih, platformi za registraciju smještaja, informacija iz info centra TO Podgorica i platformi za oglašavanje došli smo do podataka da imamo 220 registrovanih izdavaoca koji upravljaju sa 308 objekata za smještaj dok sa druge strane imamo 272 neregistrovana izdavaoca koji posluju u sivoj zoni. To nas obevezuje da pokrenemo ovu kampanju koja će imati za cilj da omogući jednake uslove poslovanja za sve učesnike na tržištu,” istakao je Grnović.

Imajući u vidu da se izdavaoci smještaja uglavnom susreću sa administrativnim barijerama prilikom prikupljanja i pripreme administracije TO Podgorica je odlučila da svim izdavaocima pruži administrativnu podršku do momenta dobijanja rješenja Sekretarijata za poduzetništvo i investicije.

“Izdavaoci smještaja će imati obavezu da se jave Info Centru Turističke organizacije gdje će kolege koje su delegirane za saradnju sa turističkom privredom pomoći da popune sve obrasce i dokumentaciju koju će kasnije predati Sekretarijatu za preduzetništvo na dalje odlučivanje. Takođe, unaprijedili smo sistem aplikacijom koja omogućava elektronsku prijavu boravka turista koju će izdavaoci smještaja dobiti potpuno besplatno. Ono za šta su izdavaoci morali doći u Info centar TO Podgorica sada mogu da urade vrlo jednostavno uz dva klika praktično iz svog doma. Zakonska obaveza izdavaoca smještaja je da naplati boravišnu taksu i da je u krajnjem plati Turističkoj organizaciji,” poručio je direktor TO Podgorica.

Osim ovog projekta TO Podgorica i na druge načine pruža podršku izdavaocima smještaja, te će im u saradnji sa kompanijom Amplitudo omogućiti pristup aplikaciji Final Find koja će im olakšati da turiste dovedu na adresu svog smještaja.

Ukoliko ni nakon ove kampanje izdavaoci smještaja ne registruju svoj smještaj i prijave goste iz TO Podgorica i Sekretarijata za preduzetništvo i investicije su najavili da će krenuti sa represivnijim mjerama, te će Turistička inspekcija biti rigoroznija u donošenju kazni za neregistrovane izdavaoce.

“Ono što nas je motivisalo da krenemo sa ovom kampanjom je što smo primijetili da je veliki broj izdavaoca smještaja u sivoj zoni, a trošak za registraciju je neznatan. Za izdavanje rješenja trošak je 30 eura, plus administrativna taksa od pet eura. Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu propisane kazne za nelegalno izdavanje smještaja i marketing smještaja za fizičko lice je od 200 do 2.000 eura dok su propisane kazne za pravno lice, ukoliko se Zakon prekrši, od 2.000 do 20.000 eura. Trošak za registraciju je trivijalan u odnosu na kazne ukoliko se ovaj zakon prekrši,” poručio je sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i investicije, Šućo Orahovac.

Direktor Turističke organizacije Podgorice, Dragan Grnović još jednom je pozvao sve izdavaoce da se jave Info centru Turističke organizacije Podgorica kako bi iskoristili ovu kampanju, unaprijedili, legalizovali i digitalizovali svoje poslovanje u par jednostavnih koraka, te ispoštovali zakon i prijavili smještaj.

Izvor: Mediabiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *