Londonska berza pokreće crypto ETN 28. maja

Dodajte komentar

Crypto ETN-ovi prihvaćeni za trgovanje na LSE su prikladni samo za profesionalce, napisala je berza. Londonska berza (LSE) će lansirati novčanice kojima se trguje na berzi kriptovaluta (ETN). One prate vrijednosti Bitcoina i Ethera od 28. maja.

Prema najavi od 25. marta, prijave za cripto ETN-ove mogu se podnijeti već 8. aprila. Uspješna sredstva će biti navedena narednog mjeseca pod uslovom da ih odobri Uprava za finansijsko tržište (FCA). Osim toga, emitenti moraju dostaviti nacrt prospekta i pismo u kojem objašnjavaju zašto ispunjavaju ETN zahtjeve do 15. aprila.

Usprkos značajnom interesu investitora, ETN-ovi će biti dostupni samo profesionalnim investitorima. Ovo je u skladu sa zabranom britanske FCA za prodaju cripto derivata i ETN-ova donesenom u siječnju 2021. Da bi bili odobreni, cripto ETN-ovi moraju biti fizički podržani. Bez zaduženja, imati pouzdanu vrijednost osnovne tržišne cijene i može biti denominovana samo u Bitcoinu ili Eteru. Osnovna sredstva moraju se čuvati od strane licenciranog čuvara protiv pranja novca u Ujedinjenom Kraljevstvu, Evropskoj uniji ili Sjedinjenim Državama. Izdavači mogu podnijeti do tri različite valutne linije za ETN, navodi Kripto.ba.

Ovaj potez slijedi korake odobrenja američke Komisije za vrijednosne papire i berze za promptne Bitcoin fondove kojima se trguje na berzi u januaru. Iako im nedostaje komponenta maloprodajnog investitora. U svom dvogodišnjem planu, FCA je kao jedan od svojih ciljeva navela pooštravanje mjera protiv zloupotrebe kripto tržišta. Regulator će poboljšati sustave praćenja i intervencije. Žele pokriti zloupotrebu tržišta i integritet. Prošlog oktobra, FCA je implementirala nova pravila za marketing vezan za kriptovalute, obećavajući “snažne akcije” protiv potencijalnih kršenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *