Bijela kuća upozorila novinare: Prestanite da kradete predmete iz predsjedničkog aviona!

Dodajte komentar

Asocijacija dopisnika Bijele kuće upozorena je da je uzimanje predmeta iz aviona zabranjeno: Takvo ponašanje loše utiče na imidž novinarskog tima koji putuje s predsjednikom i s tim se mora prestati!

Ni novinari nijesu imuni na prikupljanje suvenira sa svojih putovanja. Kako BBC javlja, upravo zbog toga stiglo je upozorenje iz Vašingtona naijenjeno novinarima koji prate američkog predsjednika Džoa Bajdena na putovanjima, da prestanu da kradu suvenire.

Nakon što je prvi čovjek SAD posjetio zapadnu obalu Sjedinjenih Država u februaru, napravljen je popis invenatra na avionu Air Force One i – ustanovljeno je da iz dijela aviona namijenjenog za novinare – nedostaje nekoliko predmeta: između ostalog, brendirane jastučnice, čaše i tanjiri sa zlatnim obrubom.

Prošlog mjeseca, asocijacija je poslala e-mail novinarima kako bi ih upozorila da takvo ponašanje loše utiče na imidž novinarskog tima koji putuje s predsjednikom i da takva praksa mora prestati.

Novinarima se ponekad daju male kutije čokoladica ukrašenih pečatom predsjednika kao suvenir, ali uzimanje predmeta sa logom Air Force One, uključujući pribor za jelo i peškire, navodno je uobičajena praksa već godinama.

BBC je razgovarao sa dopisnikom Glasa Amerike iz Bele kuće, Mišom Komadovskim, koji je tokom putovanja sa Bajdenom sakupio “kolekciju” predmeta iz predsjedničkog aviona, među kojima se nalazi jedna (plastična) čaša sa znakom Air Force One i kutija čokoladica sa Bajdenovim potpisom.

“Čašu sam jednostavno zaboravio da bacim, a što se tiče čokoladica – to su obične čokoladice u lijepoj kutiji”, rekao je za BBC. “Nisam nikoga postideo niti počinio krivično djelo da bih sakupio ove predmete”, zaključio je.

Iako u SAD odavno postoji White House Gift Shop na kom možete poručiti suvenire iz Bijele kuće (velika poklon kutija ili gift-box košta 100 dolara), na društvenim mrežama je veliki broj onih koji trguju “uspomenama” sa potpisom predsjednika SAD ili oznakom Air Force One, kao i drugim državnim oznakama i potpisima sadašnjih i bivših zvaničnika.

Za pilotsku kapu treba izdvojiti od 25 do 100 dolara, za dugmad za manžetne koje su navodno na raspolaganju pratiocima prvog čovjeka SAD u njegovoj letećoj kancelariji treba spremiti od 35 do 90 dolara (u zavisnosti od modela).

Na jednoj od najvećih onlajn prodavnica svega i svačega – ebay, možete pronaći gotovo sve što ima u sebi oznaku Air Force One.

Da li je zaista bilo u avionu koji je (nekad) vozio (nekog) američkog predsjednika – teško da bilo ko može da vam odgovori. Tako na ovoj platformi možete pronaći – šibice po ceni od 18 dolara.

Za šolju iz koje je navodno pio svoj čaj neko od pilota treba da izdvojite 10 dolara i da platite poštarinu.

Za plastičnu čašu sa zlatotiskom iz vremena dok se u avionu Air Force One vozio Dž. F. Kenedi treba da izdvojite 72 dolara.

Staklena šolja za Čaj sa znakom Air Force One košta od 15 do 250 dolara – zavisi koliko ste spremni da platite.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *