EK je pokrenula istragu protiv dvije kineske kompanije zbog subvencija u Rumuniji

Dodajte komentar

EVROPSKA komisija otvorila je dva istražna postupka kako bi utvrdila da li su dvije kineske kompanije dobile antikonkurentske subvencije za projektovanje i izgradnju fotonaponskog parka u Rumuniji.

“Nakon preliminarnog ispitivanja svih podnesaka, Komisija je smatrala opravdanim da pokrene detaljnu istragu za dva ponuđača jer ima dovoljno indicija da su im dodijeljene strane subvencije koje narušavaju unutrašnje tržište”, navode iz Komisije.

U skladu sa Uredbom o stranim subvencijama, kompanije su dužne da prijave svoje ponude u postupcima javnih nabavki u EU ako je procenjena vrednost ugovora veća od 250 miliona eura i kada je kompaniji dodeljeno najmanje 4 miliona eura stranih subvencija od strane najmanje jednu treću zemlju u periodu od tri godine prije podnošenja zahtjeva.

Komisija će sada istražiti navode o stranim subvencijama i tražiti sve informacije kako bi utvrdila da li su te subvencije omogućile kompanijama da podnesu neopravdano povoljnu ponudu na javnom tenderu. Sa takvom ponudom, druga preduzeća koja učestvuju u postupku javnih nabavki mogu izgubiti mogućnost da dobiju posao.

Prema uredbi o stranim subvencijama, Komisija, nakon detaljnog ispitivanja, može prihvatiti garancije koje je kompanija predložila ako potpuno i efektivno otklanjaju narušavanje tržišne konkurencije ili zabranjuju dodjelu ugovora. Komisija ističe da je posljednjih godina fer tržišna konkurencija često narušena stranim subvencijama.

Stoga je donesena uredba koja se primjenjuje od 12. jula 2023. i koja omogućava Komisiji da se pozabavi problemom narušavanja tržišne konkurencije uzrokovane stranim subvencijama, čime se omogućava EU da osigura jednake uslove za sve kompanije koje posluju na unutrašnjem tržištu, dok ostaju otvoreni za trgovinu i ulaganja.

Izvor: index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *