Anžur za Bankar: Air Montenegro će da preveze više od 600 hiljada putnika ove godine

Dodajte komentar

Članstvo u IATA bilo je jedan od prioriteta  avio kompanije od samog osnivanja i upravo je to stvar koju sa ponosom ističemo. Velika je čast i zadovoljstvo što smo krajem prošle godine zvanično postali dio najmoćnije svjetske avio porodice – kazao je za Bankar Mark Anžur, direktor nacionalne avio kompanije TO Montenegro.

On je kazao da je u 2023. godini kompanija ostvarila rezultat od 5,8 miliona eura EBITDA, kao i značajan rast broja putnika, 36 odsto više nego u 2022, a u ovoj godini planiraju prevesti više od 600.000. putnika, odnosno 35% više nego 2023. godine.

Nacionalna aviokompanija redovan saobraćaj obavlja na 17 destinacija, od kojih su četiri nove u ponudi. Air Montenegro u toku ljetnje sezone saobraća na redovnim avio linijama ka Beogradu, Ljubljani, Frankfurtu, Cirihu, Parizu, Rimu, Lionu, Nantu, Kopenhagenu, Pragu, Istanbulu, Bratislavi i Brnu, a nove destinacije u ponudi su Izmir, Baku, Minhen i Ostrava.

Na pitanje kako ocjenjuje period od kada je preuzeo dužnost izvršnog direktora (prije nešto manje od godinu) i koje su bile glavne promjene, Anžur ističe stalan rast broja putnika i neprekidno širenje mreže destinacija, kao najbolje pokazatelje rada na unapređenju poslovanja i zadovoljstva putnika.

-U decembru prošle godine Air Montenegro je pokrenuo cjelogodišnju liniju Podgorica-Rim, a tokom ljetnje sezone ponuda je proširena sa četiri nove destinacije (Tivat-Baku, Tivat-Izmir, Podgorica-Minhen, Podgorica-Ostrava). Početkom ove godine su i oba naša aviona bila na redovnim radovima baznog održavanja što je iz bezbijednosnog aspekta i sigurnosti vazduhoplova bio važan zadatak za kompaniju.

U proteklom periodu smo postavili snažne osnove za dalje poboljšanje naše usluge, pa smo u procesu uvođenja novog rezervacionog sistema. Novi rezervacioni sistem će omogućavati povezivanje sa drugim aviokompanija, tzv. interlining, što za putnika znači značajno veći izbor destinacija. Osim navedenog, u narednom periodu putnicima će biti omogućen self-check in, loyalty program, a u procesu je i uvođenje call centra u cilju pružanja bolje podrške našim putnicima. Kada je riječ o unaprjeđenju usluge tokom samog leta, nedavno je kompanija uvela novi proizvod-medenjake sa smokvom, a na boljem iskustvu u kabini radimo i poboljšanjem catering servisa. U nastojanju da doprinesemo očuvanju životne sredine, Air Montenegro razvija strategiju i kontinuirano radi i na implementaciji ekoloških rješenja i inovacija – nabraja Anžur.

Koji je poslovni rezultat kompanija ostvarila tokom 2023. godine i kakve rezultate očekujete na kraju 2024. godine?

Prethodnu godinu obilježio je značajno bolji finansijski rezultat u odnosu na 2022, pa je tako kompanija ostvarila 5,8 miliona eura EBITDA. Pored toga, bilježimo i značajan rast u pogledu broja prevezenih putnika, odnosno, 36% više nego 2022. godine. Kada je riječ o očekivanjima za narednu godinu, vođeni sadašnjim prodajnim kapacitetima i popunjenosti na letovima očekujemo veoma dobru sezonu, te planiramo prevesti više od 600.000. putnika, odnosno 35% više nego 2023. godine. Vjerujemo da će ostvarivanju pozitivnih rezultata doprinijeti i širenje ponude kompanije uvođenjem prethodno pomenutih novih destinacija.

– Na koliko destinacija će Air Montenegro letjeti tokom ovogodišnje ljetnje sezone, a koje planirate zadržati i tokom naredne zimske sezone?

Redovan saobraćaj se obavlja na 17 destinacija, od kojih su četiri nove u našoj ponudi. Air Montenegro u toku ljetnje sezone saobraća na redovnim avio linijama ka Beogradu, Ljubljani, Frankfurtu, Cirihu, Parizu, Rimu, Lionu, Nantu, Kopenhagenu, Pragu, Istanbulu, Bratislavi i Brnu, a nove destinacije u ponudi su Izmir, Baku, Minhen i Ostrava. Kada je riječ o planovima za zimsku sezonu, odluke o potencijalnim zadržavanjima letova donosiće se u skladu sa potrebama tržišta.

Pored redovnih linija tokom ljeta ove godine u ponudi imamo i veliki broj čarter letova, od kojih najveću frekvenciju letova bilježimo prema zemljama Baltika (Estonija, Letonija, Litvanija), kao i Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.

– Da li je flota spremna za ljetnju sezonu, i sa čime u tom smislu danas raspolaže Air Montenegro?

Air Montenegro spremno dočekuje ljetnju sezonu sa proširenom flotom u odnosu na zimski red letenja, a u cilju nesmetanog obavljanja saobraćaja tokom ljeta. Kompanija će tokom ovogodišnje ljetnje sezone saobraćati na dva vlasnička aviona tipa Embraer E195 i iznajmljenim avionima Airbus A320 kompanije Trade Air i Embraer E190 kompanije Windrose, a u planu je i dodatno proširivanje flote.

Česti su prigovori turističke privrede da bez dobre avio povezanosti nema govora o razvoju turizma, a ima kritika i da crnogorski aerodromi nijesu dobar servis turističkoj privredi, kao recimo, konkurentni aerodromi u zemljama iz najbližeg komšiluka. Kakav je vaš stav po tom pitanju?

U odnosu na broj građana Crne Gore i nešto manju dijasporu, Aerodromi Crne Gore bilježe dobre rezultate. U prilog tome govori podatak da 90% prometa dolazi od turizma u kojem Aerodromi imaju veliku ulogu. Nezahvalno je vršiti poređenje sa aerodromom u Tirani, jer isti opslužuje zemlju sa značajno većim brojem stanovnika, velikom dijasporom i investicijama u turizmu. Sa druge strane, činjenica je da je potrebna investicija za unaprjeđenje infrastrukture Aerodroma Crne Gore.

Da li je, i koliko, vaša kompanija spremna za tržištnu utakmicu sa konkurencijom, pogotovo sa low cost avio kompanijama? Da li u tom kontekstu razmišljate i o preispitivanju cjenovne politike?

 Air Montenegro se ističe svojom posvećenošću pružanju usluge prilagođene našim korisnicima, koji cijene jedinstveni koncept koji nudimo i iznova nam ukazuju svoje povjerenje. Ponosni smo što smo u mogućnosti da ponudimo nešto više od uobičajenog iskustva putovanja. Naša usluga uključuje dodatne pogodnosti, poput besplatnog prtljaga do 23 kilograma, što je značajan doprinos tokom putovanjima. Uprkos velikoj konkurenciji, kako sam i ranije naveo Air Montenegro nastavlja da raste i niže sve bolje rezultate, pa vjerujemo da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu.

Da li planirate otvaranje svog šaltera na Aerodromu PG, kako bi kompanija direktno i samostalno naplaćivala karte i naknade za višak prtljaga?

Otvaranje šaltera Air Montenegra na Aerodromu Podgorica je, svakako jedan od ciljeva kompanije u narednom period. Za taj korak je potrebno sprovesti detaljnu analizu i planiranje, na čemu naš tim trenutno i radi.

Prošlih sedmica je u medijima aktuelizovano da država još nije preuzela embraer E-195”.Šta je preostalo da se odradi, da bi taj posao bio završen?

Nijesmo u mogućnosti da komentarišemo ovo pitanje. Avion AOC nije u floti Air Montenegra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *