Kada se osjećate previše zauzeto na poslu, to šteti vašem mozgu: Kako da to promijenite

Dodajte komentar

Ako se osjećate previše zauzeto ili kao da nemate vremena da radite ono što želite, može da osjetite „glad za vremenom“, kazala je profesorka psihologije na Univerzitetu Jejl Lori Santos.

Ona može da dovede do lošijeg radnog učinka i izgaranja, a jednako je štetna po vaše mentalno zdravlje kao i nezaposlenost, rekla je Santos. Čak vas čini manje produktivnim, jer ste manje srećni.

„Mislim da se osjećamo ograničeno u vremenu jer mislimo da je rad…onoliko koliko radimo sve vrijeme od suštinskog značaja za postizanje ciljeva koje želimo da postignemo u životu“, objasnila je.

Prema studiji iz 2018. godine, četiri od pet zaposlenih stanovnika SAD osjećaju da imaju ograničeno vrijeme. A Amerikanci, posebno oni mlađi od 30 godina, ovih dana nijesu toliko srećni: SAD su nedavno rangirane kao 23. najsrećnija zemlja na svijetu prema Galupovom izveštaju o svjetskoj sreći, što je za osam mjesta manje nego prošle godine. Srećniji ljudi obično žive duže i zdraviji su, pokazuju istraživanja. Kompanije koje podržavaju dobrobit zaposlenih takođe su profitabilnije, prema Indeed anketi iz 2023.

Dobre vijesti: postoje jednostavni načini da izgradite „vremensko obilje“, kako ga Santos naziva, i poboljšate svoju sreću. Svi treba da razmišljamo „o vremenu kao što razmišljamo o novcu“, rekla je ona.

  • Načini da obezbijedite više vremena

Vremenski blokovi
Mnogi stručnjaci za produktivnost pozdravljaju ubacivanje liste obaveza u kalendar, tako da svakom zadatku možete da date određeno vrijeme. To uključuje kalendarske blokove za pauze za obroke i fokusirano radno vrijeme, zajedno sa svim vašim sastancima i telefonskim pozivima.

Santos nije time oduševljena. Prepun kalendar mogao bi da izgleda impresivno, rekla je, ali može učiniti da se osjećate kao da nemate vremena za ručak ili ćaskanje sa kolegama, piše CNBC.

Neki zadaci koji su na listi obaveza ne zaslužuju da zauzmu prostor u vašem planeru, dodala je Santos. Davanje sebi vremena, sa manje prekida, za rad na većim projektima može psihološki da učini da se osjećate manje zauzeto, manje pod stresom i kao rezultat toga, produktivnije, zaključila je ona.

Proslavite zadatak koji ste završili prije roka

Recimo da ste na sastanku koji se završava rano ili da završite zadatak prije roka. Kad god nađete nekoliko neočekivanih slobodnih minuta, proslavite to. Ti kratkotrajna sloboda naziva se „vremenski konfeti“, termin koji je skovala autorka Bridžid Šult, i njeno namerno korišćenje takođe može da vas učini srećnijim, istakla je Santos.

Umjesto da pronađete novi zadatak ili skrolujete na telefonu, iskoristite tih pet minuta da uradite nešto zbog čega ćete se osjećati bolje, predložila je. Možete da odete u šetnju, da se opustite ili čak da razmjenite fotografije kućnih ljubimaca sa kolegom.

Potrošite novac kada je potrebno

Naporan rad iscrpljuje. Neki od najboljih načina da se odmorite, oporavite i nagradite zahtijevaju novac, primetila je Santos.

Ako jednog dana morate da radite do kasno, nemojte da se osjećate krivim što jedete ostatke hrane ili naručujete hranu za ponijeti te noći, rekla je ona.

Ne govorite uvek ,,da“

Svi su imali „da, prokleti trenutak“. Prihvatamo sastanke ili preuzimamo dodatne zadatke daleko unaprijed, a kada dođe dan, negodujemo koliko vremena oduzmu.

Umjesto toga, pokušajte sa ,,ne, momentom“, predložila je Santos. Sljedeći put kada odbijete malu priliku da nešto drugo uradite, postavite podsjetnik na dan kada je to trebalo da se dogodi. Onda, umjesto da se plašite toga, možete da proslavite ušteđeno vrijeme.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *