DRI: Vladinog Savjeta za reviziju nije bilo 20 mjeseci

Dodajte komentar

Savjet za reviziju nije bio funkcionalan od juna 2021. do februara 2023. godine jer Vlada Crne Gore nije imenovala novi Savjet nakon što je postojećem istekao mandat, kazali su iz DRI

Sprovođenje nadležnosti Savjeta za reviziju od jula 2017. do decembra 2023. godine nije u dovoljnoj mjeri uspješno, utvrdila je Državna revizorska institucija.

Savjet za reviziju u kontrolisanom periodu nije planirao sprovođenje svojih nadležnosti na način koji omogućava ocjenu realizacije ciljeva koje je imao namjeru ostvariti u oblasti unapređenja revizorske prakse piše u konačnom izvještaju o reviziji uspjeha “Uspješnost sprovođenja nadležnosti Savjeta za reviziju”.

U reviziji, kojom je rukovodio član Senata Branislav Radulović, navedeno je da je Zakonom o reviziji, u cilju praćenja i unapređenja revizorske prakse, propisano formiranje Savjeta za reviziju.

Savjet za reviziju ima pet članova, koje, na predlog ministra finansija, imenuje (na period od četiri godine) i razrješava Vlada. U periodu obuhvaćenom revizijom (od jula 2017. zaključno sa decembrom 2023. godine), Savjet za reviziju nije bio funkcionalan od juna 2021. do februara 2023. godine jer Vlada Crne Gore nije imenovala novi savjet, nakon što je postojećem istekao mandat.

Vlada je na sjednici 9.2.2023. godine imenovala novi saziv Savjeta za reviziju. Predsjednik Savjeta je Minas Trubljanin, dok su članovi Ana Lalević Filipović, Tamara Ivković, Vladimir Đurišić i Marina Albijanić.

Savjet za reviziju je, kako su naveli, davao mišljenja o propisima iz oblasti revizije i računovodstva, objavljivao izvještaje o transparentnosti i davao mišljenje na godišnji plan kontrole društava za reviziju koji donosi Ministarstvo finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *