Završen maratonski žalbeni postupak: Izbor direktora Zavoda bio nezakonit od početka

Dodajte komentar

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje mora ponovo da sprovede postupak izbora direktora te institucije po raspisanom javnom konkursu od 11. februara 2022. godine, na osnovu posljednje odluke Vladine Komisije za žalbe.

Ovo znači da će se ponovo vrednovati četiri tadašnje kandidature za direktora Davida Perčobića, Gorana Bubanje, Gorana Folića i Svetlane Krgović, a da je pravno upitno sve ono što se dešavalao u međuvremenu u ovaj važnoj državnoj instituciji sa jednim imenovanjem Folića i dvije njegove smjene, kao i imenovanjem vršioca dužnosti direktora Gzima Hajdinage.

To je rezultat skoro dvogodišnjih sporava koje su protiv Uprave za kadrove – tadašnje Komisije za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata, a zatim i Zavoda za zapošljavanje vodili jedan od kandidata sa konkursa David Perčobić i izabrani, pa kasnije smijenjeni direktor Zavoda Goran Folić.

Od tada su promijenjena dva upravna odbora Zavoda, a povodom spornog konkursa donijeto je više od dvadeset različitih odluka Vladine Komisije za žalbe, Upravnog suda i Upravnog odbora Zavoda.

Na osnovu tog konkursa Upravni odbor Zavoda je 7. aprila 2022. godine za direktora izabrao Gorana Folića, iako je on nakon provjere znanja i kompetencija bio treći na rang-listi od četiri bodovana kandidata. Upravni odbor je iskoristio diskreciono pravo da za direktora izabere kandidata bez obzira na bodove sa rang-liste.

Osim Folića na listi su bili i David Perčobić, Goran Bubanja i Svetlana Krgović, troje dugogodišnjih i bivših pomoćnika direktora Zavoda iz perioda kada su njime upravljali Vukica Jelić i Suljo Mustafić. Prema rang-listi više bodova od Folića koji pripada Demokratama imali su Perčobić i Bubanja.

Međutim, prema dokumentaciji problemi sa pravnom valjanošću cijelog postupka počeli su i prije samog izbora, jer je kako je kasnije utvrđeno u Komisiji za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata, suprotno Zakonu, ispred Zavoda bila tadašnja predsjednica Upravnog odbora Zavoda Hadži Vesna Vujošević.

Uprava za kadrove je 24. marta 2022. godine uputila dopis predsjednici Upravnog odbora Zavoda Hadži Vesni Vujošević kojom je obavještava da je utvrđena lista kandidata koji ispunjavanju uslove javnog konkursa, kao i da Upravni odbor Zavoda imenuje predstavnika Zavoda u Komisiji za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata.Tadašnji upravni odbor imenuje upravo Vujošević za članicu Komisije, dok je Komisija imenuje za svoju predsjednicu.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *