NLB GEFF Kredit za održivi dom – uštedom energije i novca do većeg komfora u domu

Dodajte komentar

NLB Banka pridružila se programu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) i u ponudu uvrstila NLB GEFF Kredit za održivi dom.

Predsjednik upravnog odbora NLB Banke, Martin Leberle, izrazio je zadovoljstvo tim povodom. „Sa snažnim partnerom kao što je EBRD i inovativnim NLB timom – možemo ponuditi veoma zanimljive i konkurentne proizvode sa značajnim dodatnim pogodnostima za naše klijente i crnogorsku ekonomiju“, ističe Martin Leberle.

Kredit je namijenjen finansiranju kupovine energetski efikasnih tehnologija za domaćinstva, koje štede energiju, smanjuju troškove domaćinstva i emisiju CO2.

Ključne povoljnosti NLB GEFF Kredita za održivi dom su:

  • Finansijski podsticaj u vidu povrata investicije do 20%;
  • Odobrenje kredita bez naknade za obradu.*

NLB GEFF Kredit za održivi dom odobrava se bez hipoteke za iznose do 25.000 € i sa rokom do 8 godina. Za iznose preko 25.000 € do maksimalnih 50.000 €, kredit se odobrava uz hipoteku i na rok do 20 godina.

Povraćaj investicije do 20%

Jedan od značajnih benefita NLB GEFF Kredita za održivi dom je povraćaj do 20% od odobrenog kredita, koji se može koristiti nenamjenski. Ukoliko se iz kredita finansira instalacija samo jedne energetski efikasne tehnologije (npr. ugradnja solarnih panela) ostvaruje se povraćaj do 15%, dok za ulaganje u dvije ili više tehnologija (npr. ugradnja solarnih panela i toplotnih pumpi) iznos povraćaja može biti do čak 20% ukupne investicije. Ovaj finansijski podsticaj isplaćuje se nakon uspješne implementacije. Klijent podnosi zahtjev za verifikaciju povraćaja sredstava EBRD-u, putem sajta  https://vms.ebrdgeff.com/countries, i nakon što GEFF tim provjeri kompletnost i ispravnost zahtjeva, na međunarodni račun klijenta se uplaćuje povraćaj.

Klijenti novac iz povraćaja mogu koristiti nenamjenski ili za dodatna ulaganja u energetski efikasne tehnologije.

Mogućnost smanjenja računa za struju i potrošnje energije

Kredit omogućava klijentima da investiraju u tehnologije koje će smanjiti njihove račune za struju i generalno potrošnju energije. Korišćenjem ovih efikasnih tehnologija, dom postaje udobniji, a klijenti ostvaruju finansijsku uštedu koja se dugoročno isplati. Ove tehnologije uključuju izolaciju, prozore, vrata i zastakljivanje, plinske bojlere, toplotne pumpe, sisteme za solarno grijanje vode, kotlove/peći na biomasu.

Povećanje energetske efikasnosti u domovima podrazumijeva niz aktivnosti koje vode ka efikasnijem korišćenju energije (za grijanje, hlađenje, struju i vodu), što rezultuje direktnim finansijskim uštedama. Osim smanjenja troškova energije, mjere ove vrste domove čine ekološki prihvatljivijim, poboljšavaju kvalitet života korisnika i doprinose zaštiti životne sredine, smanjujući emisije stakleničkih gasova.

Pozivamo sve zainteresovane da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da unaprijede svoje domove, ostvare finansijske uštede i doprinesu očuvanju životne sredine uz pomoć NLB GEFF Kredita za održivi dom. Za više informacija posjetite internet stranicu NLB Banke namijenjenu ovoj ponudi ili se obratite finansijskim savjetnicima u najbližoj NLB filijali.

Odgovorno bankarstvo i podrška klijentima

NLB Banka je ponosna članica NLB Grupe koja je potpisnica UN principa za održivo bankarstvo te u kontinuitetu svoju ponudu usklađuje sa svim principima održivosti i nudi proizvode i usluge koji su za klijente i okruženje isplativi.

NLB GEFF Kredit za održivi dom je još jedan način da NLB Banka pokaže svoju posvećenost klijentima i odgovornom odnosu prema sredini.

Kreditna linija za finansiranje zelene ekonomije (GEFF), pod okriljem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), obezbijedila je sredstva za finansiranje energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima – kućama/stanovima i stambenim zgradama.

EBRD GEFF na Zapadnom Balkanu sufinansira Evropska unija preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan, Austrija, Japan, i Švajcarska preko HIPCA-e.

* Reprezentativni primjer za kredit bez hipoteke: Za iznos kredita 25.000 uz rok otplate 96 mjeseci, kamatne stope na godišnjem nivou iznose: nominalna kamatna stopa (NKS) 6,99% fiksno, efektivna kamatna stopa (EKS) 7,23%. U obračun efektivne kamatne stope (EKS) uključena je nominalna kamatna stopa, jednokratna naknada za obradu kredita od 0,00% iznosa kredita (0 ), naknada za 1 mjenicu (2 ) i naknada za upit u Kreditni registar CBCG (3,00 ). (Ukupno: 5,00 ). Ukupan iznos koji klijent treba da plati je 32.714,34 , dok je iznos mjesečnog anuiteta 340,72 . Ukupan iznos koji klijent plaća predstavlja zbir glavnice, ukupne kamate i naknada u vezi sa odobrenjem kredita. Obavezno sredstvo obezbjeđenja je mjenica i mjenično ovlašćenje korisnika kredita. Ukoliko je za odobrenje kredita potrebno obezbijediti i druge instrumente obezbjeđenja, potrebno je da se korisnik kredita obaveže na zaključenje ugovora o dodatnim uslugama, u kom slučaju u dodatne naknade koje ne ulaze u navedeni obračun efektivne kamatne stope spadaju i troškovi koji se odnose na te dodatne usluge (npr. troškovi polise osiguranja i sl.). EKS je važeća na datum informativnog obračuna, 6. 2. 2024.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *