Bajdenova administracija objavila nove standarde za automobile: Kako do nulte emisije gasova?

Dodajte komentar

Bajdenova administracija objavila je u srijedu nove standarde za automobilske emisije koje su zvaničnici nazvali najambicioznijim planom ikada za smanjenje emisije gasova iz putničkih vozila koje zagrijavaju planetu.

Nova pravila ublažavaju početna ograničenja izduvnih cijevi predložena prošle godine, ali se na kraju približavaju istim strogim standardima koje je postavila Agencija za zaštitu okoline.

Pravila dolaze u vrijeme kada je prodaja električnih vozila, koja su potrebna da bi se ispunili standardi, počela usporavati. Autoindustrija je navela niži rast prodaje u prigovoru na preferirane standarde EPA-e predstavljene prošlog aprila kao dio njenog ambicioznog plana za smanjenje emisija iz putničkih vozila koje zagrijavaju planetu.

EPA je saopštila da bi, prema svom konačnom pravilu, industrija mogla ispuniti ograničenja ako 56% prodaje novih vozila bude električna do 2032. godine, zajedno sa najmanje 13% plug-in hibrida ili drugih djelimično električnih automobila, kao i efikasnijih benzinskih automobila. automobili sa pogonom koji prelaze više milja do galona.

To bi bio ogroman porast u odnosu na trenutnu prodaju električnih vozila, koja je porasla na 7,6% prodaje novih vozila prošle godine, sa 5,8% u 2022.

Novi standardi će izbjeći više od 7 milijardi tona emisija ugljenika koji zagrijavaju planetu u naredne tri decenije i osigurati gotovo 100 milijardi dolara godišnje neto koristi, navodi EPA, uključujući niže troškove zdravstvene zaštite, manje smrtnih slučajeva i više od 60 milijardi dolara u smanjenju godišnjih troškova za gorivo, održavanje i popravke.

Predsjednik SAD Džo Bajden, koji je borbu protiv klimatskih promjena učinio obilježjem svog predsjedništva , naveo je “istorijski napredak” u svom obećanju da će polovina svih novih automobila i kamiona koji se prodaju u SAD-u biti nulte emisije do 2030. godine.

“Ispunićemo moj cilj za 2030. i juriti naprijed u godinama koje su pred nama”, rekao je Bajden juče u izjavi.

ŠTA PREDLAŽE EPA?

EPA pravilo primjenjuje se na godine modela od 2027. do 2032. i značajno će smanjiti emisije gasova “staklene bašte”koji zagrijavaju planetu, kao i drugo zagađenje zraka kao što su oksidi i čestice iz novih putničkih automobila, lakih kamiona i kamioneta.

Automobili i kamioni čine najveći pojedinačni izvor emisije stakleničkih plinova u SAD-u, a EPA je rekla da će novo pravilo pomoći u “ovladavanju klimatskom krizom” uz ubrzavanje usvajanja čistijih tehnologija vozila. Agencija dovršava pravilo jer je prodaja čistih vozila, uključujući plug-in hibridna i potpuno električna vozila, dostigla rekordne vrijednosti prošle godine.

Novo pravilo usporava implementaciju strožih standarda zagađenja od 2027. do 2029. godine, nakon što je automobilska industrija nazvala predložena mjerila neprovedivim. Pravilo se povećava tako da skoro dostigne nivo koji EPA preferira do 2032. godine.

Izvor: AP

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *