Zlato na novom rekordu, otvara se prostor za dalji rast

Dodajte komentar

Uspon zlata se nastavlja s cijenama koje su u četvrtak dosegle najviši nivo svih vremena – i ima prostora za daljnji rast jer centralne banke nastavljaju kupovati poluge u rekordnim količinama.
Cijene bi mogle porasti na 2300 dolara po unci u drugoj polovini 2024., posebno u toku očekivanja da bi američka centralna banka mogla smanjiti stope u drugoj polovini 2024., rekao je za CNBC Aakash Doshi, Citijev voditelj istraživanja roba u Sjevernoj Americi. Trenutno se trguje zlatom na 2203 dolara.

Cijene zlata obično su u obrnutom odnosu s kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u poređenju s imovinom s fiksnim prihodom kao što su obveznice, koje bi donosile slabije povrate u okruženju s niskim kamatama.

Macquarie je takođe predvidio da će cijene zlata doseći nove visoke nivoe u drugoj polovini godine. Iako priznaju da je fizička kupovina zlata podigla cijene, Macquarie'sovi stratezi pripisali su nedavni skok cijena od 100 dolara “značajnoj budućoj kupovini” .

“Središnje banke, koje su kupile povijesne razine zlata u posljednje dvije godine, nastavljaju biti snažni kupci iu 2024.”, rekao je Shaokai Fan, Globalni upravnik centralnih banaka Svjetskog vijeća za zlato.

Ove su kupovine ojačale cijene zlata uprkos visokim kamatama i jakom dolaru, rekli su posmatrači tržišta.

Više stope obično smanjuju privlačnost zlata u poređenju s obveznicama jer ne plaća nikakve kamate, dok jači dolar nagriza sjaj poluga po cijeni od dolara za vlasnike drugih valuta.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *