Koliko košta mjesto u ABA ligi: Dubai za 2,5 milona eura ulazi u “ligu bivše Jugoslavije”

Dodajte komentar

Devet od jedanaest članova skupštine ABA lige na današnjem sastanku glasalo je za ulazak Dubaija u takmičenje.
Klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tako će se pridružiti regionalnoj košarkaškoj ligi od iduće sezone 2024./2025. do 2026./2027., a postoji i opcija za produženjem suradnje.

Čelnici Budućnosti nisu prisustvovali sastanku, dok je Partizan bio uzdržan pri glasanju.

Podsjetimo, skupština ABA lige prošle sedmice se nije mogla dogovoriti o ulasku Dubaija, zbog čega je dogovoren novi sastanak. Dubai je bio spreman dati oko 1.5 miliona eura za jednu sezonu učestvovanja, odnosno 4.5 miliona eura za tri godine u ligi. Međutim, vodstvo ABA lige je tražilo više novca i na kraju je ponuda uvećana za milion eura po sezoni.

Kako prenosi Nova.rs, odluku sa Skupštine AdmiralBet ABA lige u ime Dubaija potpisali su Đorđe Đoković, brat Novaka Đokovića, kao potpredsjednik i direktor, te Dejan Kamenjašević, kao generalni direktor.

Ovaj potral navodi da je imao uvid u dopis koji je Dubai poslao članovima i klubovima dioničarima AdmiralBet ABA lige, na kome su potpisi Đokovića i Kamenjaševića.

ABA liga trenutno ima 14 klubova, no ulaskom Dubaija biće proširena na 16. Njih 13 ostaće u ligi nakon ove sezone, a priključiće im se osvajač ABA 2 lige, Dubai i pobjednik doigravanja između posljednjeg kluba lige i finalista drugog ranga regionalnog takmičenja. U takmičenju će maksimalno sudjelovati po šest klubova iz jedne zemlje.

Regionalni mediji pišu da će Dubai možda odigrati jednu sezonu u Eurokupu, nakon čega mu je cilj ući u Euroligu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *