Dogovor Spajića i PKCG: Ograničene marže za proizvode od posebnog značaja, u naredna tri mjeseca

Dodajte komentar

Trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji će biti ograničene sa početnim trajanjem mjera tokom drugog kvartala 2024. godine, saopšteno je iz Vlade nakon sastanka premijera Milojka Spajića sa predstavnicima Privredne komore.

„Na današnjem sastanku predsjednika Vlade Milojka Spajića i potpredsjednika za ekonomsku politiku i ministra Nika Đeljošaja sa predstavnicima Privredne komore postignut je načelan dogovor o usvajanju oročenih mjera ograničavanja trgovačkih marži, koje će biti u službi zaštite standarda građana, ali uz očuvanje ekonomske supstance privrednih društava iz oblasti trgovine i proizvodnje“, saopšteno je iz Vlade.

Odluka o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda, kako se dodaje, od posebnog je značaja za život i zdravlje ljudi i trebalo bi da se nađe na Vladi u četvrtak, nakon čega će moći da se primjenjuje u praksi.

„Timovi Ministarstva ekonomskog razvoja i Privredne komore će sjutra usaglasiti konačne detalje, i očekuje se da će se time osigurati prohodnost mjerama o kojima su razgovarali privrednici sa čelnicima Vlade. Tokom sastanka je izraženo zadovoljstvo što je postignut određeni stepen saglasnosti po ovom pitanju, jer je bilo potrebno istovremeno voditi računa o standardu građana, ali paralelno i o funkcionisanju malih trgovina i manjih proizvođača, koji čine okosnicu jedne važne privredne grane, u kojoj se generiše i veliki broj radnih mjesta“, navodi se u saopštenju.

Istaknuta je i važnost praćenja i sveobuhvatne analize dogovorenih mjera, kako bi se uvidjeli finansijski i fiskalni efekti.

Trajanje mjera takođe će zavisiti od analize koja će se sa Privrednom komorom raditi periodično.

Sastanku su ispred Privredne komore prisustvovali predsjednica Nina Drakić i članovi Upravnog odbora Dragan Bokan, Blagota Radović, Sanja Ćalasan i Tomislav Čelebić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *