Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza centralne banke

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke centralne banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
BOJ je službeno okončao svoju politiku negativnih kamatnih stopa na sastanku u martu, podižući kamatne stope po prvi put u 17 godina i podižući svoju referentnu kamatnu stopu s -0,1% na raspon od 0% do 0,1%. Banka je takođe ukinula svoju politiku kontrole krivulje prinosa, označavajući istorijsku promjenu u politici.

Japanski Nikkei 225 je bio snažan udar na te vijesti, preokrenuvši pad prije ponovnog pada, i trgovao se gotovo 0,2% više u podnevnom trgovanju. Širi Topix porastao je za 0,19%.

Zasebno, RBA je svoju referentnu stopu zadržala na 4,35% već treću sedmicu zaredom, uz saopštenje banke u kojem se navodi da “iako nedavni podaci pokazuju da inflacija jenjava, ona je i dalje visoka”, a upravni odbor banke očekuje da će biti “još neko vrijeme” prije nego što se inflacija spusti na ciljani raspon RBA od 2-3%.

S&P/ASX 200 porastao je 0,29% nakon odluke, produživši dobit od ponedjeljka. Južnokorejski Kospi pao je 1,32%, dok je mali kapital Kosdaq pao 0,91% niže.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *