Bloomberg: Kompanija Trampovog zeta gradi luksuzni kompleks na lokaciji Generalštaba u Beogradu

Dodajte komentar

Kompanija Jareda Kushnera, zeta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, planira da lokaciju na kojoj se nalazi zgrada Generalštaba u Beogradu srušena u NATO bombardovanju, pretvori u luksuzni hotel sa poslovnim prostorom i više od 1.500 stanova, prenosi Bloomberg.
Ova informacija stigla je tri dana pošto je lider opozicionog Ekološkog ustanka u Srbiji, Aleksandar Jovanović Ćuta, izašao u javnost sa dokumentom, za koji tvrdi da je memorandum o razumijevanju potpisan između dvije američke firme i Vlade Srbije – koju zastupa ministar saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Goran Vesić. U tom dokumentu se pominju dvije američke firme Atlantic Incubation Partners LLC i Kushner Realty LLC koje bi dobile lokaciju u centru Beograda na korišćenje bez naknade na 99 godina, uz mogućnost da se pravo korišćenja pretvori u pravo svojine, prenosi Glas Amerike.

Vesić je demantovao je da je memorandum o razumevanju potpisan i rekao da će „obavijestiti javnost kada se to desi“. Nije, međutim, jasno na koji način su firme koje se pominju u memorandumu povezane sa Kušnerom, i sa kojim članom te porodice.

Naime, Jovanović je rekao da je firma Kushner Realty LLC povezana sa Džonatanom Kušnerom, rođakom Trampovog zeta Džareda Kušnera, čija se grupacija Kushner Real Estate Group (KRE) bavi nekretninama. Ta velika kompanija je bazirana u Nju Džerziju i postoji od 1979. Prema dostupnim podacima, firma Kushner Realty LLC je registrovana u državi Merilend i osnovana je u martu 2022. godine. Iz Kushnerove kompanije Glas Amerike nije dobio potvrdu da je firma iz Merilenda dio velike KRE grupacije i da će investirati u Beogradu.

Isto pitanje Glas Amerike je uputio i komaniji Kushner baziranoj u Njujorku, čiji je vlasnik zet Donalda Trampa Džared Kušner, ali odgovor još nije stigao. Druga firma koja se pominje u dokumentu, Atlantic Incubation Partners LLC registrovana je u Delaveru, državi poznatoj po of-šor kompanijama. Ta firma je osnovana u aprilu 2023.

Prema pisanju Bloomberga, kompanija Affinity Partners u vlasništvu Džareda Kušnera vodi pregovore o tri investicije u razvoj nekretnina na Balkanu koje bi mogle da vrijede više od milijardu dolara.

Seebiz/Bloomberg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *