Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona eura u 2023.

Dodajte komentar

Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i prevezenih putnika, kao i efikasnom poslovanju, Air Serbia je u 2023. godini, prema preliminarnim rezultatima, ostvarila rekordni profit od 40,5 miliona eura.
Na taj način, srpska nacionalna avio-kompanija je nastavila sa pozitivnim trendom poslovanja i praktično zabilježila dvostruko veći profit u poređenju sa prethodnom godinom, oba puta bez ijednog eura državnih subvencija. Air Serbia je i tokom 2023. godine nastavila da ostvaruje pozitivan operativni i neto rezultat i prema preliminarnim rezultatima zabilježila prihod od 627,9 miliona eura, premašivši pola milijarde eura prihoda po prvi put od 2013. godine, od kada kompanija posluje pod sadašnjim imenom.

„Air Serbia je prošle godine značajno porasla u odnosu na posljednju pretpandemijsku 2019. godinu. Ta godina ostaje u istoriji, a novu istoriju pišemo sada. Prošle godine uvećali smo našu mrežu za 23 nove destinacije i u jednom trenutku letjeli na ukupno 87 ruta do 34 zemlje širom Evrope, Severne Amerike, Azije i Afrike. U redovnom i čarter saobraćaju prevezli smo ukupno 4,19 miliona putnika, što je treći najbolji rezultat u istoriji kompanije dugoj skoro 97 godina – navode iz kompanije.

Podsjeća se da je udio transfernih putnika porastao je na 40 odsto, sa 35 odsto u 2022. godini, i takav rast  je bez presedana pratio i pozitivan finansijski rezultat.

-Intenzivni rast u 2022. i 2023. godini bio je neminovan da bismo odgovorili na povećanu tražnju i postigli kritičnu masu i tržišno prisustvo koje  je neophodno za dalji razvoj poslovanja, u skladu sa  strategijom. Sada, kada smo u jubilarnoj desetoj godini od pokretanja Air Serbije dostigli pomenutu kritičnu masu, radićemo na daljoj stabilizaciji saobraćaja, produbljivanju mreže i unapređivanju usluga koje se pružaju putnicima,“ rekao je Jiri Marek, generalni direktor Air Serbije.

On je dodao da „srpska nacionalna avio-kompanija veliku zahvalnost za postignute rezultate i čvrstu poziciju lidera u avio-saobraćaju u ovom delu sveta duguje snažnoj podršci Vlade Republike Srbije, posvećenom radu zaposlenih, lojalnosti partnera i poverenju miliona prevezenih putnika..

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *