Spajić: Do ljeta uništenje zaplijenjenih cigareta

Dodajte komentar

Obrazovanjem Koordinacionog tijela za popis oduzete robe u Slobodnoj zoni „Luka Bar“, Vlada je pokazala da postoji jaka politička volja da se riješi veliki problem zaplijenjenih cigareta. To je zaključak sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića, potpredsjednika za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Moma Koprivice sa zamjenicom šefa Političke sekcije u Delegaciji EU Laurom Zampeti, britanskom ambasadorkom Don Meken i njenim timom.

Kako je saopšteno iz Vlade, tokom susreta je bilo riječi o kompleksnosti čitave situacije, a popis zaplijenjenih cigareta je prvi korak koji će se napraviti.

„Naša je želja da ovo riješimo i da u Slobodnoj zoni „Luka Bar“ više ne bude zaplijenjenih cigareta. Uz vašu pomoć želimo da čitav proces učinimo transparentnijim i efkasnijim. Sam popis cigareta se mora uraditi drugačije nego prethodnog puta, jer moramo znati i ko su vlasnici, kao i voditi računa o rokovima trajanja, što nije urađeno 2022. godine“, istakao je Spajić.

Međunarodni partneri spremni su da obezbijede finansijsku i stručnu podršku kako bi se efikasno došlo do rješenja.

„U ime Evropske unije, zadovoljni smo što vidimo napredak u ovoj značajnoj oblasti. Evropska komisija je već ponudila pomoć u procesu uništavanja zaplijenjenih cigareta. Ovo pitanje je aktuelno već neko vrijeme i jasno nam je koliko je situacija kompleksna, zato mislimo da je osnivanje Koordinacionog tijela za popisivanje i uništenje zaplijenjenih nelegalnih cigareta važan korak u pravcu rješavanja pitanja zakonitosti u Slobodnoj zoni Luke Bar“, istakla je zamjenica šefa Političke sekcije u Delegaciji EU Laura Zampeti.

„Organizacijom ovog tijela poslata je jaka poruka, ne samo međunarodnoj zajednici, već i građanima da počnu da vjeruju u institucije. Šverc cigareta je pravio ekonomsku štetu, ali je imao i politički i institucionalni uticaj, jer su u prethodnom periodu procesuirani brojni zvaničnici i visoki funkcioneri, zbog sumnji da su učestvovali u nelegalnim radnjama. Osnivanjem ovog tijela smo stvorili pravni osnov da imamo puni kapacitet za rješavanje ovog pitanja“, naglasio je Koprivica.

Istaknuto je da efikasan odgovor na ovaj problem može biti ključan i sa aspekta ukupne bezbjednosti u Luci Bar. Regulisanjem Slobodne zone, učinio bi se i prvi korak ka valorizaciji luke.

„Rješenje pitanja sigurnosti sigurno će uticati i na kredibilitet Luke Bar. Mislim da je to ključ i za njen dalji ekonomski rast. Ono što se uradi za Slobodnu zonu uticaće na budućnost Luke Bar, zato želimo da se usresredimo i da ovu stvar koja se tiče bezbjednosti završimo na uspješan način“, naglasila je britanska ambasadorka Meken.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *