Tripković budući izvršni direktor IRF-a?

Dodajte komentar
Foto: Coca-Cola HBC Crna Gora

Vlada bi u novi petočlani Odbor direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) trebalo da imenuje Predraga Drecuna za predsjednika i članove Ninu Vujošević, Vladimira Vujovića, Mirjanu Čizmović i Valentinu Bjeletić.

Ova informacija je potvrđena “Vijestima” iz više izvora u izvršnoj vlasti.

Za mjesto izvršnog direktora IRF-a najozbiljniji kandidat je, prema nezvaničnim informacijama, Nikola Tripković koji je trenutno direktor kompanije “Coca-Cola HBC Crna Gora”. Ova pozicija u IRF-u je upražnjena od decembra prošle godine kada je Irena Radović sa mjesta izvršne direktorke Fonda imenovana za guvernerku Centralne banke. Tripković je u Bordu direktora Američke privredne komore. On je u julu 2021. godine bio jedan od kandidata za predsjednika Privredne komore Crne Gore.

Javni poziv za članove Odbora direktora IRF-a trajao je od 12. do 19. januara, a ukupno je stiglo 49 prijava.

“Vijesti” su krajem januara objavile informaciju da bi ekonomski analitičar Predrag Drecun trebalo da bude izabran za predsjednika Odbora IRF-a u ime pokreta “Evropa sad”.

Drecun je nekadašnji visoki funkcioner Narodne stranke i bivši crnogorski ministar rada i socijalnog staranja u nekadašnjim vladama premijera Filipa Vujanovića. On je pokrivao i poziciju člana Upravnog odbora za nerazvijena područja u ime Crne Gore u nekadašnjoj državi SRJ, kao i mjesto potpredsjednika Unije poslodavaca Crne Gore.

Drecun je bio i glavni izvršni direktor Prve banke koju kontroliše Aco Đukanović, brat doskorašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića. Pokrivao je i mjesto glavnog izvršnog direktora Universal capital banke (UCB) kojom gazduje biznismen sa crnogorskim pasošem Petros Statis.

Ekonomistkinja Nina Vujošević ranije je pokrivala mjesto državnog sekretara Ministarstva finansija u Vladi premijera Duška Markovića i sa te pozicije je izabrana za predstavnicu Crne Gore u Svjetskoj banci. Bila je savjetnica predsjednika Vlada u periodu od marta 2015. do novembra 2017. godine, a prethodno je radila u Ministarstvu ekonomije kao generalna direktorica za razvoj.

Vladimir Vujović je pravnik po struci i član je Glavnog odbora Demokratske Crne Gore.

Mirjana Čizmović je docent na Fakultetu za ekonomiju i biznis Univerziteta “Mediteran”. Bila je član Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore.

U biografiji Valentine Bjeletić dostupnoj na Linkedlinu se navodi da je profesor na Fakultetu za informacione tehnologije Univerziteta “Mediteran”, a radila je i u Univerzal kapital banci.

Odbor direktora Fonda ima pet članova. Predsjednik Odbora direktora funkciju vrši profesionalno, a članovi Odbora direktora funkciju vrše honorarno. Odbor direktora se imenuje na period od pet godina i može biti ponovo imenovan.

Skupština je krajem prošle godine usvojila dopune Zakona o Investiciono-razvojnom fondu, prema kojima će predsjednik Odbora direktora IRF-a funkciju vršiti profesionalno, a članovi odbora honorarno.

Dopune je predložio poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić, a prihvaćen je amandman Demokratske Crne Gore kojim se predlaže da Odbor direktora IRF-a ima pet članova koji se biraju na pet godina, ali i da se mogu ponovo birati. Prema starom rješenju Odbor direktora IRF-a je imao tri člana.

Novo rukovodstvo IRF-a trebalo bi da zajedno sa Vladom nastavi projekat transformacije IRF-a u državnu razvojnu banku.

Doskorašnja direktorka IRF-a i sadašnja guvernerka Centralne banke Irena Radović je u intervjuu “Vijestima” u avgustu prošle godine kazala da tim procesom koji je zahtjevan rukovodi vlada.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *