Ford plaća 365 miliona dolara za nagodbu oko carina u SAD-u

Dodajte komentar

Američki automobilski div Ford platiće 365 miliona dolara (334 miliona eura) za nagodbu u građanskoj parnici vezanoj uz navodnu prevaru pri uvozu vozila, objavile su američke vlasti. Ford, koji opovrgava krivicu, navodno je uvezao teretne kombije kao putnička vozila kako bi izbjegao plaćanje veće carine.

Prema francuskoj novinskoj agenciji APF, Ford je navodno počinio prevaru između 2009. i 2013. Tada je navodno izbjegao plaćanje viših carina na 163.000  vozila Transit Connect uvezenih iz Turske deklarišući ih kao putnička vozila, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvo je tvrdilo da je automobilski div ugradio lažna zadnja sjedišta i druge privremene elemente u vozila kako bi kombiji izgledali kao putnička vozila. Međutim, privremena zadnja sjedišta, navodi se, nikada nijesu bila namijenjena i korištena za prevoz putnika, jer je Ford navodno nakon carinjenja uklonio sjedišta, vraćajući vozilu prvobitni izgled teretnog kombija sa dva sjedišta.

Navodna prevara omogućila je firmi da plati uvoznu carinu od 2,5 odsto, umjesto 25 odsto koja se primjenjuje na kamione.

Ford je godinama pokušavao na sudu dokazati da su stražnja sjedišta bila originalna. Sada su dvije strane postigle dogovor, a nagodba navodi da Ford neće priznati krivicu, a sporazumom će se izbjeći kašnjenja, neizvjesnosti, neugodnosti i troškovi dugotrajnog sudskog spora.

Isplata od 365 miliona dolara uključuje gotovo 184 miliona dolara povrata neplaćenih carina, dok je ostatak kazne nagodba, prenosi AFP.

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *