Apple u EU najavljuje mogućnost preuzimanja aplikacija mimo App Storea

Dodajte komentar

Američka tehnološka firma Apple svojim će korisnicima iz EU ovog proljeća omogućiti preuzimanje aplikacija direktno sa web stranica, zaobilazeći njen App Store. Time će se prilagoditi Evropskom zakonu o digitalnim tržištima (DMA) u EU i odgovoriti na sve veći pritisak programera aplikacija.
Apple se, zajedno s još pet tehnoloških divova – Alphabet (Google), Amazon, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) i Microsoft – obvezao na poštovanje zakona od 7. marta, prenosi francuska novinska agencija AFP.

DMA uvodi strože propise usmjerene na sprječavanje zatvaranja korisnika u njihove ekosastave, radi osiguranja veće konkurentnosti.

Za Apple to znači otvaranje svog zatvorenog sistema na iPhoneima, čiji je glavni stub App Store od 2008. godine.

Prvi važan korak američkog tehnološkog diva u tom smjeru je dopuštanje programerima da korisnicima iPhonea ponude svoje aplikacije direktno na svojim web stranicama, zaobilazeći Appleovu trgovinu aplikacija.

Korisnici Appleovih uređaja neće  morati preuzimati alternativnu trgovinu za preuzimanje aplikacija, što je Appleov prvi korak prema otvaranju sistema prema vanjskom svijetu.

Novost će biti dostupna nakon proljećne nadogradnje Appleovog iOS operativnog sistema, no AFP piše kako u praksi sve neće biti tako jednostavno. Direktno preuzimanje aplikacija navodno je moguće samo programerima koji će dobiti odgovarajuće dopuštenje od Applea. Međutim, Apple je najavio da će individualni programeri aplikacija moći uspostaviti alternativne trgovine aplikacija u kojima će svoje aplikacije moći staviti u prvi plan.

Izvor: AFP, agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *