Vlada objavila detalje transakcije: Obveznicama u dolarima ušteda od 0,65% u odnosu na eurske

Dodajte komentar

Emisijom obveznica u dolarima ostvarena je uštedu od oko 0,65% u odnosu na direktno izdanje u eurima. To se navodi u Informaciji o rezultatima emisije obveznica koju je danas usvojila Vlada, i objavila na svom sajtu.

Kako se navodi u tom dokumentu, Ministarstvo finansija je shodno Zaključcima Vlade, u saradnji sa četiri renomirane banke: Bank of America, Citi Group, Erste Bank, Societe Generale Bank i pravnom kućom Linkalters, 4. marta 2024. godine, objavila Poziv za emisiju novih obveznica na osnovu Dokumenta o zemlji (Prospectus).

“Kako bi se transakcija emisije obveznica uspješno realizovala, 4. i 5. marta 2024. godine održan je niz sastanaka sa predstavnicima investitora tokom tzv. roadshow-a, koji je ove godine održan u onlajn formatu, odnosno putem video poziva”, navodi se u dokumentu.

 

Prvog dana roadshow-a, kako se dodaje, održan je i Globalni poziv investitora, na kome je prisustvovalo preko 100 investitora širom svijeta. U dokumentu se navodi da je emitovana prva dolarska obveznica koja je istovremeno omogućila širi spektar investitora koji ranije nijesu imali prilike da ulažu u državne obveznice Crne Gore.

U cilju zaštite od valutnog rizika, istovremeno je, navodi se u dokumentu Vlade, bilo nepohodno uraditi i hedžing transakciju, putem unakrsnog valutnog svopa, u skladu sa međunarodnom ISDA dokumentacijom.

Obveznice su juče emitovane na medunarodnom tržištu sa početnom cijenom od 7,75%.

“Emisiju je podržalo preko 200 globalnih investitora koji su iskazali dugoročno povjerenje u Crnu Goru. Uzimajući u obzir da je obim potraživanja dostigao nivo od 4,7 milijardi USD što predstavlja preko 6 puta više potražnje od neophodnog iznosa, Ministarstvo finansija je bilo u mogućnosti da utiče na sniženje kamatne stope, nakon čega je ponuđen raspon kamatne stope od 7,375%-7,2 %, što predstavlja sniženje za 50 procentnih poena. Na kraju, ukupno je realizovan iznos od 750 miliona USD, sa rokom dospijeća od 7 godina i kamatnom stopom od 7,25% godišnje”, navodi se u Informaciji o rezultatima emisije obveznica.

Odakle su kupci crnogorskih obveznica

U crnogorsku obveznicu najviše su ulagali investitori iz Sjedinjenih američkih država (47%), Velike Britanije (29%), Kontinentalne Evrope (22%), dok preostalih 2% su investitori iz ostatka svijeta. Među investitorima su najvećim dijelom bili investicioni fondovi 92%, banke 4% i penzioni fondovi i osiguranja sa 3%.

“Istog dana, odmah po realizaciji emisije obveznica, realizovana je i transakcija unakrsnog valutnog svopa ukupnog iznosa obveznica. Dakle, transakcijom unakrsnog valutnog svopa, izvršena je konverzija ukupnog dolarskog iznosa emisije obveznica, u iznosu od 750 miliona USD, prema utvrđenom kursu EUR/USD od 1,0905 i po prosječnoj kamatnoj stopi od 5,88%. Ukupan iznos sredstava obezbijeđenih emisijom, nakon konverzije, odnosno realizacije hedžing transakcije, iznosi 687,76 miliona eura. Transakcija je zaključena na period od 7 godina, koliko je rok dospijeća obveznice, sa obaveznom klauzulom revizije nakon 3,5 godine”, precizirano je u dokumentu.

Iz Vlade navode da je izdavanje dolarskih obveznica, koje dospijevaju na naplatu 2031. godine, urađeno sa paralelnim hedžingom u euro valuti u skladu sa medunarodnom ISDA dokumentacijom, što, kako navode, predstavlja standardnu praksu koja je evidentirana i na primjerima država sa područja šireg regiona koje imaju ovo iskustvo, poput Mađarske, Poljske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

“Naime, Crna Gora konvertuje dolarski dug u valutu euro, te stoga identični dolarski element koji prima putem unakrsnog svopa isplaćuje investitorima, dok servisira isključivo euro dug, po kamatnoj stopi 5,88%”, navodi se u dokumentu.

Krajnja eurska kamatna stopa, kako navode iz Vlade, ne samo da je omogućila uštedu u odnosu na direktno skuplje euro izdanje, već je niža od trenutnog prinosa obveznice na sekundarnom tržištu.

“U skladu sa rezultatima sprovedene emisije obveznica i transakcije unakrsnog valutnog svopa, Ministarstvo finansija je, u saradnji sa bankama i pravnim savjetnicima, finalizovalo Dokument o zemlji (Prospectus) i Opšte obveznice (GIobal Notes), kao i ostala dokumenta potrebna za realizaciju transkacija, čije je nacrte Vlada usvojila 01. marta 2024. godine. U odnosu na usvojene nacrte dokumenata za emisiju obveznica, finalne verzije sadrže informacije o iznosu glavnice obveznica (750.000.000,00 USD), kamatnoj stopi (7,25%), koja će se plaćati svakog 12. marta i 12. septembra počevśi od septembra 2024. godine, pa do datuma dospijeća 12. marta 2031. godine. Uslovi zaključene transakcije unakrsnog valutnog svopa sadržani su u Potvrdama o sadržini transakcije (Confirmation), koje je Ministarstvo finansija ugovorilo i potpisalo sa svakom bankom pojedinačno”, navodi se u dokumentu.

Novac će potrošiti za vraćanje starih dugova i za fiskalnu rezervu

Iz Vlade ističu da će sredstva dobijena emisijom obveznica biti iskorišćena za vraćanje starih dugova koji stižu na naplatu ove i sljedeće godine, kao i za stvaranje fiskalne rezerve za 2025. godinu.

Napominju da je prema projekcijama Ministarstva finansija, za otplatu duga u 2024. godini predviđeno ukupno 656,7 miliona eura, od čega se na otplatu glavnice odnosi 518,63 miliona eura, a na otplatu kamate 138,07 miliona eura. U saopštenju Vlade se napominje da zakonski osnov za realizaciju emisije obveznica i transakcije unakrsnog valutnog svopa predstavlja Zakon o budžetu Crne Gore za 2024. godinu i Odluka o zaduživanju Crne Gore za 2024. godinu.

Dokument Informacija o rezultatima emisije obveznica na međunarodnom tržištu i transakcije unakrsnog valutnog svopa u 2024. godini se nalazi na sajtu Vlade:

https://www.gov.me/dokumenta/35f89ea4-d4fb-40d0-94dc-3e4896074497

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *