Evropska centralna banka zadržala kamatne stope na istom nivou

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) je danas ostavila nepromijenjenu referentnu kamatnu stopu uprkos padu inflacije i rastućem nestrpljenju tržišta da spusti kamatnu stopu koja je i dalje na rekordno visokom nivou.

Referentna kamatna stopa na depozite ostaje na svom istorijskom maksimumu od četiri procenta, kakva je od oktobra, odlučila je Evropska centralna banka na sastanku savjeta guvernera. U saopštenju ECB nema naznake o tome kada bi stopa mogla da počne da se smanjuje.

Na sastanku u januaru predsjednica ECB Kristin Lagard rekla je da pitanje smanjenja kamata nije bilo razmatrano i da je „preuranjeno“.

Lagard je danas rekla da se dobro nastavlja proces smanjenja inflacije u eurozoni ali da banka još nije dovoljno sigurna oko kretanju ka cilljanih dva odsto inflacije.

„Dobro napredujemo ka našoj ciljanoj inflaciji… ali nismo dovoljno uvjereni oko toga da ćemo dostići taj cilj“, rekla je Lagard novinarima i dodala da će „mnogo više znati u junu“.

ECB je danas smanjila prognozu inflacije za 2024. u eurozoni na 2,3 odsto, zbog manjeg uticaja cijena energije. Ta banka očekuje da će inflacija pasti na oko dva odsto 2025. godine, kako je predvidjela. Banka želi da osigura da taj trend bude trajan i za sada ne mijenja referentnu kamatu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *