Povlači se prvi čovjek jedne od najmočnijih finansijskih kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Izvršni direktor Vanguard grupe Mortimer J. “Tim” Buckley će se povući do kraja godine, saopštila je kompanija u četvrtak, čime je ograničen šestogodišnji mandat tokom kojeg je imovina ove kompanije za menadžment imovinom porasla za više od 80%.

Buckley je imao zadatak da proširi kompaniju koja je već bila velika kada je preuzeo rukovođenje 2018. Sada sa imovinom od 9 triliona dolara pod upravljanjem, Vanguard je drugi po veličini menadžer novca na svijetu nakon BlackRocka. U velikoj mjeri se izgradio nudeći neka od najjeftinijih sredstava u industriji.

Vanguard je rekao da provodi proces odabira svog sljedećeg izvršnog direktora. Greg Davis, koji je ranije bio glavni investicioni menadžer, unaprijeđen je u predsjednika.

Buckley je vodio Vanguard kroz nezgodno političko okruženje za menadžere imovine, koji su dobili kritike od ljevice i desnice zbog toga kako koriste sve veću moć koju posjeduju u glasovima dioničara.

Vanguard je uspio izbjeći veći dio kontroverzi oko ulaganja u okolinu, društvo i upravljanje koje su pogodile njegove najveće konkurente. Buckley je udaljio firmu od ESG ulaganja, rekavši novinarima da je istraživanje Vanguarda pokazalo da ESG nije imao prednost u odnosu na široko zasnovano ulaganje.

Kompanija se povukla iz saveza poznatog kao Net Zero Asset Managers 2022. Drugi menadžeri imovine dobili su otpor država koje proizvode naftu zbog njihove uključenosti u saveze koji podržavaju cilj dostizanja neto nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Vanguard je nastavio sa svojim konzervativnim pristupom ulaganju koji prati tržište pod Buckleyjevim vodstvom. Konkurenti su nedavno pokrenuli popularne fondove kojima se trguje na berzi koji drže bitcoin, ali Vanguard je rekao da nema takve planove i da neće nuditi proizvode vezane za kriptovalute na svojoj brokerskoj platformi. Gigant za upravljanje imovinom nazvao je bitcoin “više špekulacijom nego ulaganjem” u nedavnom postu na blogu.

Zahvaljujući svojoj ulozi u podsticanju izuzetno niskih troškova fondova, Vanguard je dugo bio omiljen među svojim kupcima, od kojih neki sebe nazivaju Bogleheads, u čast preminulom osnivaču Johnu Bogleu. Vanguard ima neobičnu vlasničku strukturu—u vlasništvu je njegovih kupaca.

Međutim, posljednjih godina Vanguard je postao poznatiji po svojoj frustrirajućoj tehnologiji i korisničkoj usluzi. Kupci se često žale na dugo čekanje ili greške u servisu.

Vanguard je prošle godine kažnjen i osuđivan od strane Regulatornog tijela za finansijsku industriju zbog grešaka koje su se pojavile u više od osam miliona izvoda računa. Regulator je rekao da je tehnički kvar uzrokovao greške, koji su precijenili projektovani prinos i godišnji prihod za neke fondove tržišta novca i koji su se pojavljivali u izjavama skoro godinu dana.

Izvor: WSJ

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *