Mišković: Ex Jugoslavija mora da uloži u berzu

Dodajte komentar
Foto: YT screenshot MokrogorskaTV

Biznismen Miroslav Mišković, vlasnik kompanije “Delta holding”, vraća se u medijski prostor na velika vrata. Naime, dugu medijsku tišinu Mišković je odlučio da prekine upravo na srpskom Davosu.

Miroslav Mišković najveća je „zvezda“ prvog dana ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma (KBF) s obzirom na to da je, nakon duge medijske ilegale, odlučio da progovori i to u intervjuu sa ekonomskim novinarom Mišom Brkićem. Da je Mišković privukao najviše pažnje na ovogodišnjem KBF, pokazuje i puna centralna sala hotela Grand. U publici je i ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, kao i bivši ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i biznismen Toplica Spasojević

„Kada je pre 30 godina napravio kompaniju, u svijetu je bilo nekoliko moćnih kompanija koje su vladale globalnim tržištima. Većina tih firmi je ili propala, ili izgubila svoj sjaj. ‘Delta’ se, koliko vidim, i dalje drži. Čast mi je da sam učestvovao u povratku gospodina Miškovića na KBF“, započeo je Brkić, prenosi Nova.rs.

Nakon što je ukratko objasnio finansijske rezultate „Delte“, Mišković je govorio o Sava centru, koji je u njegovom vlasništvu.

„Od Sava centra je postao kineski šoping mol, da se ne ljute Kinezi. Nadam se da ih nema ovdje“, započeo je Mišković o ovom simbolu Beograda koji je krajem prošle godine rekonstruisan.

„Vještačku inteligenciju treba što prije prihvatiti“

„Sve što je novo, to se ne prima lako. Ja ne znam kada je prvi voz išao od Beograda do Niša, valjda ’81. To je tada bilo ‘jao kakav voz kroz Srbiju, pobiće nam ovce“, rekao je Mišković.

Prema njegovom mišljenju, vještačku inteligenciju potrebno je što pre prihvatiti, iako se nove stvari uglavnom teško prihvataju.

Dodao je da će onaj ko ne prihvati novu tehnologiju, kao privrednik brzo „propasti“.

„Ni dolar, ni euro, a ni nekretnine“

Upitan da li bi u budućnosti „igrao“ na dolar, Mišković kaže da ne bi, ali ne bi ni na euro.

„Mnogi ljudi koji imaju novac kupuju nekretnine i oni su odigrali najbolje što može u posljednjih 20, 30 godina i zaštitili vrijednost novca. Sada ex Jugoslavija mora da uloži u berzu, jer bi uz dobru propagandu i marketing mogli da trguju akcijama, malo da zaboravimo stanove“, rekao je Mišković.

„Nije problem napraviti fabriku, nego ko će da je vodi“

Tokom intervjua, Mišković je rekao da država mora da uloži u obrazovanje građana – „od seljaka do profesora“.

Dodao je da Srbiji fali mnogo profesionalnih menadžera. Dao je primjer bolnica, koje u Srbiji vode ljekari, a ne menadžeri.

„Nije problem napraviti fabriku, nego ko će da je vodi. Nama fali dobrih menadžera“, dodao je.

„Moj učitelj nosio kravatu, sada rade za 65.000 dinara“

Mišković je prokomentarisao rezultate PISA testiranja, koji su u Srbiji najlošiji u regionu, a iz godine u godinu sve su lošiji.

„Našu djecu uče nastavnici sa platom od 65.000 dinara. Meni je žao što tako moram da kažem, ali tako je. U moje vrijeme, učitelji su nosili kravate. Ja nisam siguran da sad neki učitelj nosi kravatu“, rekao je Mišković, komentarišući činjenicu da su plate radnika koji školuju djecu premale, a njihova odgovornost velika.

„Da bih razmišljao, moram da ne radim“

Najveće aplauze tokom čitavog intervjua izazivale su Miškovićeve doskočice i šaljivi komentari.

„Ja da bih razmišljao, moram da ne radim. To je šala, ali i istina. Ako uđete u moju kancelariju, vidjećete da u njoj nema nijednog papira“, rekao je.

Komentarišući ulazak hrvatskog biznismena Ivice Todorića u politiku, odnosno njegovo osnivanje stranke, Mišković je rekao da smatra da privrednici ne treba da se bave politikom.

„Ja ne volim politiku, zapišite to tamo“, rekao je Mišković publici.

Izvor: Nova.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *