OPEC+ zadržao cijene nafte blizu 84 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 84 dolara nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odlučili smanjivati snabdjevanje do sredine godine.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila gotovo nepromjenjena u odnosu na kraj prošle sedmice i iznosila je 83,74 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 80,03 dolara.

Trgovci su se na početku sedmice fokusirali na nedjeljni sastanak OPEC+. Grupa trenutno smanjuje snabdjevanje 2,2 miliona barela dnevno, a u nedjelju odlučili su zbog posustale ekonomije na tržište izbacivati manje barela do kraja juna.

Aktuelni dogovor OPEC+ ističe krajem marta.

Jorge Leon iz konsultantske firme Rystad Energy kazao je da će grupa najnovijom odlukom smanjiti proizvodnju u drugom tromjesečju na 34,6 miliona barela dnevno, a prognoziralo se da bi u maju mogla premašiti 36 miliona dnevno ako je odluče postupno normalizovati.

“Novi potez OPEC+ jasno pokazuje snažno jedinstvo unutar grupe, koje je bilo pod znakom pitanja nakon ministarskog sastanka u novembu i istupanja Angole”, objasnio je Leon.

Odluka pokazuje, kako je dodao, da je grupa odlučila u drugom tromjesečju braniti cjenovni prag iznad 80 dolara.

Produženje dogovora o ograničenju snabdjevanja bilo je očekivano, ali analitičari upozoravaju na razliku u cijeni lakše nafte zavisno od roka isporuke. Barel s rokom isporuke za 30 dana skuplji je 4,56 dolara od onog koji treba biti isporučen kupcu za nekoliko mjeseci, s obzrom na najavljeno tješnje snabdjevanje.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 64 centa, na 82,65 dolara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *